Ismét bővült a „világvége bunker” tartaléka

Spitzbergák
Tájkép a Spitzbergákon. Itt található a híres világvége bunker
Vágólapra másolva!
A világ különböző tájairól származó mintegy 50 ezer vetőmagmintával bővült a héten a "világvégebunkernek" is nevezett Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, amely egy esetleges világméretű katasztrófa esetén biztosíthatná az élelmiszernövény-termesztés jövőjét.
Vágólapra másolva!

Legalább kétszáz évet képes átvészelni

A Jeges-tengeren található Spitzbergák szigetcsoporton egy hegyoldalban kialakított, 2008-ban megnyitott tárolót arra tervezték, hogy megvédje a nélkülözhetetlen élelmiszernövényeket – mint amilyenek például a rizs, a búza vagy a babfélék - a globális kataklizmáktól, járványoktól vagy atomháborútól.

Tájkép a Spitzbergákon. Itt található a híres világvége bunker Forrás: Wikimedia Commons

A 4,5 millió vetőmag eltárolására alkalmas bunkerben

a mostani szállítmánnyal együtt immár 940 ezer növénymintát őriznek

a világ szinte összes országából. Még ha elektromos meghibásodás lépne is fel, az Északi-sarktól 1300 kilométerre lévő létesítmény fagyott és lezárt állapotban legalább 200 évet tudna átvészelni.

A szíriai háborúban nyúltak hozzá először a készletekhez

A bunkerből 2015 szeptemberében, a szíriai háború hatására hoztak fel első alkalommal vetőmagot, mert a polgárháború miatt károkat szenvedett az Aleppo városa melletti magbank, ahol főként a közel-keleti országok számára neveltek és juttatottak terménymagvakat, ám már nem volt képes ellátni a feladatát.

2015-ben a szíriai háború miatt nyúltak hozzá először a készletekhez Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Cem Ozdel

A Száraz Területek Agrárkutatási Központja (ICARDA) akkor

a norvég tárolóban elhelyezett 325 dobozából majdnem 130-at kért vissza,

amelyek 116 ezer mintát tartalmaztak. Az aleppói kollekció sok olyan fajt tartalmaz, amely jól tűri a szárazságot. Ezek a növények segíthetnek szembenézni a klímaváltozás okozta aszály kihívásaival világszerte.

A világ összes országából gyűjtik a magmintákat

A mostani vetőmagszállítmány egy részét - több mint 15 ezer magmintát - az ICARDA küldi a magbunkerbe, hogy visszatöltse tartalékait.

A raktárban 940 ezer haszonnövény faj magvait őrzik (A kép illusztráció) Forrás: Dreamstime

A szállítmány többi része a nyugat-afrikai Beninből, Indiából, Pakisztánból, Libanonból, Marokkóból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Mexikóból, Bosznia-Hercegovinából, Fehéroroszországból és Nagy-Britanniából érkezett szerdán a magtárba.