Gyémánt ékszerek a Titanicról?

Egy apró üveggyöngyöt, egy olívaolajjal töltött üvegpalackot, valamint egy könyvekkel és levelezőlapokkal megrakott bőrkoffert hoztak fel először a búvárok az 1912-ben elsüllyedt hajóóriás, a Titanic belsejéből.

A hajóronccsal kapcsolatos jogokat birtokló RMS Titanic amerikai vállalat július közepén indított újabb expedíciót azért, hogy felszínre hozza az óceánjáróban még fellelhető tárgyakat. A Titanic-ereklyék rendszeresen rekordáron kelnek el az árveréseken. Az expedíció tagjai búvárnaszádok és egy távirányítású, karokkal és kamerákkal felszerelt mélytengeri robot segítségével kutatnak a tárgyak után.

A White Star Line társaság luxus óceánjárója, amely kora legnagyobb hajója volt, első útján, 1912. április 14-én éjszaka Új-Foundland partjai közelében süllyedt el, miután az Atlanti-óceán északi részén jéghegynek ütközött. A több mint 1500 emberrel hullámsírba süllyedt hajó roncsát 1985 szeptemberében találták meg az Atlanti-óceán mélyén.

Az RMS Titanic két, 1987-ben, illetve 1998-ban szervezett expedíció során mélytengeri robotokkal már mintegy 5000 tárgyat összegyűjtött a tengerfenéken a roncs környékén, de a hajóroncs belsejébe a robotok nem tudtak bejutni. A kutatók azonban úgy vélik, hogy a hajón utazó milliomosok értékeinek többsége még a Titanic belsejében van, mivel menekülés közben nem vihették azokat magukkal. Becsléseik szerint mintegy 300 millió dollár értékről van szó. A júliusban indult expedícióban több ország tizenkét szakembere vesz részt, közöttük az Orosz Tudományos Akadémia óceánkutató intézetének munkatársai két kutató tengeralattjáróval.

(Élet és Tudomány)