Húszmillió fontos nyelvek

Lisbet Rausing, Anglia egyik leggazdagabb családjának örököse, 20 millió fontot adományozott egy Londonban induló kutatásnak, mely a világ kihalóban lévő nyelveinek összegyűjtésére vállalkozott.

Hans Rausingnak, a Tetrapak alapítójának lánya ezzel a legnagyobb valaha létező humántudományos kutatási felajánlást tette.

Két és fél millió a Londoni Egyetem  Orientalisztika és Afrikai Tanulmányok Központjának nyelvészeti tanszékéhez kerül.

Lisbet Rausing a nyelvészeti adatrögzítéssel foglalkozó mamája emlékére Marit Rausing névre keresztelte azt az alapot, melyből egy teljes professzori, két posztdoktori és három PhD hallgató egyidejű támogatására lesz lehetőség.

15 millió fontot szánnak nemzetközi ösztöndíjakra, melyekből a pályázók 10 éven keresztül kutatják a veszélyeztetett nyelveket. A maradék pénzből az adminisztratív feladatok ellátását végzik el. Az egész összeg elköltéséért felelős projekt elnöke a nyugdíjas gazdaságtörténész, Barry Supple.

Graham Furniss, a Soas nyelvi és kulturális fakultásának dékánja szerint a világ 6000 nyelvénak 94 százalékát a népesség alig 6 százaléka beszélte. A ma létező nyelvek csupán mintegy egyharmadának van írásbeli tradíciója is. A Manchesteri Egyetem  kutatói szerint 2050-re a hatezer ismert nyelvnek már 90 százaléka eltűnhet.

Múlt-kor