Evolúciós állomás lehet az elhízás

Az emberi faj törzsfejlődése új irányt vesz, s ha nem teszünk nagyon gyorsan megelőző lépéseket, a jövő az elhízott homo sapiensé lesz. Egy brit tudós szerint a lassú "alakváltásnak" végzetes következményei lehetnek, hiszen a kövérek hajlamosabbak a betegségekre.

A szűk nadrágból kibuggyanó pocak vagy a nyak fölött hullámzó toka nemcsak a mozgáshiányról és a mértéktelen evésekről árulkodik, hanem - akármilyen meglepően hangzik - utódaink képét vetíti előre.

Az elhízás ugyanis bolygónk bizonyos részein már olyan általánossá vált, hogy a zsírban gazdag ételeknek köszönhetően az evolúció hosszú történetének következő fejezete az elhízott homo sapiensé lehet.

A Brit Társaság Leicesterben megrendezett tudományos találkozóján hangzott el Andrew Prentice professzor előadása, amelyben arra világított rá, miként válik az emberiség legnagyobb kihívásává az elhízás.

Mi sem vagyunk valami soványak

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, Kubányi Jolán táplálkozási szakértő lapunknak nyilatkozva elmondta, valóságosnak tartja a veszélyt, hogy az elhízás hosszú távon az evolúció folyamatán is rajta hagyhatja bélyegét. A magyarok közül minden ötödik emberről elmondható, hogy súlyproblémája van, s a statisztikák azt mutatják, az elmúlt tíz évben nem sikerült számottevő eredményt elérni. Hozzátette, a jelenség Magyarországot különösképp érinti, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében a harmadik helyen állunk Európában, és nem szabad elfeledni, hogy ezek mögött gyakran az elhízás áll. Mindezek tükrében Kubányi Jolán szintén a szakemberek mozgósítását és további kampányok megszervezését sürgette.


Prentice szerint a változás mértéke ahhoz a kétszáz évvel ezelőtti ugráshoz fogható, amikor az átlagmagasság rövid időn belül harminc centiméterrel nőtt.

Míg azonban a hosszanti növekedést általánosan pozitív jelenségként értékelik, addig sok országban úgy vélik, a zsírpárnák nem hoznak mást magukkal, mint betegséget és szenvedést. "Szinte észre sem vettük. Az ember testfelépítése egy szempillantás alatt változott meg" - kommentálta elméletét a professzor a BBC-nek. Az emberiség nagy része nemcsak a mozgásszegény életmódot tette magáévá rövid idő alatt, de ezzel egy időben olyan ételekhez jut hozzá, amelyekből a szükségesnél jóval több energiához jut.

Míg a Föld bizonyos pontjain sokan éheznek, számos országban a lakosság 20 százaléka tekinthető orvosi értelemben elhízottnak, s a lakosság fele pedig túlsúlyos. Egy amerikai táplálkozási szakértő úgy véli, sok szülő tovább fog élni, mint elhízott gyermekeik.

"Az evolúció egy olyan lassú, alig érzékelhető folyamat, amely során az élő organizmus környezetének apró változásaira reagál" - magyarázta a tudós.

"Hihetetlen gyorsan - egy vagy két generáció alatt - változnak az életkörülményeink, és ez nem hagyja változatlanul anyagcserénket sem" - tette hozzá Prentice.

A brit táplálkozástudományi szakértő szerint a "járványszerű" elhízás a járművek, a tv és a számítógép elterjedésének is következménye.

Az elhízott emberek jövője igencsak sötét, mivel hajlamosak a krónikus betegségekre az enyhe légszomjtól és visszértágulattól kezdve egészen a cukorbetegségig vagy a rákig. A professzor azonnali lépéseket sürgetett, amivel megállítható a folyamat, s a kövérek költséges orvosi kezelését is mellőzhetnék. 

Bársony Péter