Rendőrök akadályozták meg Kolumbusz hajóharangjának elárverezését

A spanyol rendőrség meggátolta Kolumbusz Kristóf harangjának nagy izgalommal várt elárverezését.

Hétfőn Madridban, portugál nyomásra, a rendőrök elkobozták azt a bronz hajóharangot, amellyel - feltételezések szerint - 1492-ben Kolumbusz zászlóshajója, a Santa Maria legénységével tudatták az új földrész felfedezését. A páratlan korú hajóharang egyúttal az egyetlen ismert relikvia Kulumbusz első útjáról.

Egy spanyol aukciós ház február 13-án, csütörtökön egymillió USA dolláros kikiáltási árral indulva akarta elárverezni a hajóharangot, amelyről szakértők azt feltételezik, megegyezik azzal a haranggal, amit a Navidad (Karácsony) nevű erődben húztak föl az 1492. december 25-én földetérő Santa Maria matrózai.

Az aukciós cég egyelőre lemondta az aukciót. Portugália azzal indokolja igényét, hogy a becses tárgyat Robert Mazzara olasz mélyvízi szakértő 1994-ben portugál vizekben fedezte fel, amikor egy 1555-ben elsüllyedt, arannyal megrakott spanyol gálya, a Santa Mariánál kétszerte nagyobb San Salvador roncsai után kutatott.

Portugália bírósági keresetére egy bíró rendelte el a harang biztonságba helyezését. Spanyolország egyelőre még nem foglalt egyértelműen állást a kérdésben, és utalt arra, hogy még az sincs kétséget kizáróan bizonyítva, hogy valóban Kolumbusz harangjáról van szó.

KAPCSOLÓDÓ CIKK