Hat ember nyerte vissza látását műretinával

A klinikai próbák első fázisában remekül vizsgázott egy szilícium-alapú mesterséges retina. Egy 59 éves férfi 20 év után először látta magát a tükörben, egy másik pedig hosszú évek után pillantotta meg újra feleségét.

Az ilyen műtétek nehézségét jól szemlélteti ez a kép

A hat vak, illetve majdnem vak páciens - akiknek retinája egy ritka örökletes betegség (retinitis pigmentosa) következtében súlyosan károsodott - a műretina beültetése után részlegesen visszanyerte látását, s nem csupán a fény-árnyék viszonyok, de bizonyos alakzatok, mintázatok felismerésére is képes. Egyikük évek óta most látta újra felesége arcát, egy 59 éves férfi pedig 20 év után először pillantotta meg magát a tükörben.

A műretinát az Optobionics nevű amerikai cég fejlesztette ki, s jelenleg klinikai vizsgálatok folynak a szerkezettel. Az Artificial Silicon Retina (mesterséges szilícium retina) valójában egy olyan mikrochip, amelyet a károsodott retina működésének javítására terveztek, hogy ismét elektromos impulzusokat (ingerületet) küldhessenek az agy felé.

A 2 mm átmérőjű, mindössze 25 mikrométer vastagságú szerkezet 5000 darab mikroszkopikus méretű ún. mikrofotodiódát tartalmaz, amelyek mindegyikéhez egy elektróda tartozik. A diódák feladata, hogy a beérkező fény energiáját olyan elektrokémiai impulzusokká alakítsa át, amelyek serkenteni képesek a retina még működőképes sejtjeit. A szerkezet csak a beérkező fény energiáját hasznosítja, így külön áramforrást sem igényel.

A chip emberi szembe ültetve (a szabályos kerek képződmény bal oldalon)

Működésének lényege, hogy apró cellái összegyűjtik a fényt - a szem sérült vagy elpusztult fényreceptorai helyett -, majd a fényreceptorokéhoz hasonló elektromos jelet hoznak létre. Ezzel képesek serkenteni a retina még működőképes sejtjeit, mivel a mesterséges jelek a sejtek irányában továbbítódnak. Az ingerület végül a szemidegen keresztül vezetődik el, amelynek gyakorlatilag mindegy, hogy természetes vagy mesterséges eredetű impulzust továbbít az agyba.

A 45-67 év közötti pácienseket 21 hónapig vizsgálták, s az előzetes eredmények igen bíztatóak. A retina mögé beültetett szerkezet működik, sőt hatása jobb a vártnál, mivel egyelőre nem ismert okokból nem csupán a beültetés helyén, de annak környékén is fokozta a retina működését. A hat páciens látása számottevően javult. Bár a teljes látás nem állt vissza, ezek az eredmények is nagyban javítják a betegek életminőségét. Mellékhatásokról (fertőzésekről és gyulladásokról), leválásról, kényelmetlen érzésről nem számoltak be.

A szép eredmények közelebb hozhatják a bionikus szemek megjelenését, amelyek több millió embernek adhatják majd vissza látását világszerte. Az Optobionics terméke - amely csak egy a számos műretina-jelölt között - körülbelül öt év múlva kerülhet piacra.

Ajánlat:

Optobionics
További képek és angol nyelvű információk a cég honlapján.