Sokáig megfeledkeztek a világ legrégebbi kikötőjéről

Vágólapra másolva!
Legalább négyszer lerombolták a mai izraeli nagyváros, Tel-Aviv egyik városrészében működő ősi kikötőt a Kr. e. 2. évezredben. Jaffa városában működött egykor az eddig ismert legkorábbi kikötő.
Vágólapra másolva!

Csak az utóbbi években kezdődtek újra a kutatások Tel-Avivban, ahol a világ legelső kikötője üzemelt az ősi Jaffa városban. Jaffa a bibliai kikötők közül a legrégebbi, már a Kr.e. 2. évezredben is működött itt egy ilyen létesítmény, és élénk kereskedelmi tevékenység zajlott a területen. Már az ötvenes években felfedezte egy izraeli városi régész, Y. Kaplan, hogy egy egyiptomi erődítmény létezhetett itt, egy korabeli városkaput is talált. Kutatásai szerint II. Ramszesz (Kr.e. 1279 - 1213) idején épülhetett a kapu.

Ugyanakkor Kaplan nem számolt be túl részletesen felfedezéseiről, amelyek feledésbe merültek. Most azonban a Jaffa Cultural Heritage Project (JCHP) révén nyilvánosságra hozták a legújabb ásatások eredményeit. (A JCHP-ben amerikai és német kutatók működnek együtt az izraeli régészeti hivatallal és az Old Jaffa Development Company-val.)

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Jaffa kikötője 1906-ban

Az idei ásatások fényt derítettek a Kr.e. 2. évezredben zajló zavaros folyamatokra: kiderült, hogy legalább négyszer rombolták le az erődítményt az ősi Jaffa területén. Az újjáépítések bizonyítják az egyiptomiak jelenlétét a területen.

Az ásatások német vezetője, Martin Peilstöcker szerint nemcsak négyszer rombolták le az erődítéseket, hanem ugyanennyiszer újjá is építették azokat. (Peilstöcker kutatásai elsősorban a kapura és az ahhoz kapcsolódó építményekre vonatkoznak.) Nemcsak a háztartási kerámiák és a vályogtéglás építkezés utal erre, hanem egy frissen talált függő, egy szkarabeusz-formájú ékszer, amelyen III. Amenhotep fáraó (Kr.e. 1390-1353) nevét tüntették fel.