Elsüllyedt kanadai luxusgőzhajót találtak

Vágólapra másolva!
Régészek megtalálták egy 1908-ban elsüllyedt kanadai luxusgőzös roncsait. A régóta keresett, egy saskatooni hídnak ütközött hajó a Dél-Saskatchewan folyóban tűnt el 104 éve.
Vágólapra másolva!

A skót nemes, Horatio Hamilton Ross volt a kapitánya és tervezője a City of Medicine Hat nevű hajónak, amely 1908. június 7-én süllyedt el Saskatoonnál. Bár áldozatai nem voltak a balesetnek, a kanadai belvízi hajózás egyik legsúlyosabb katasztrófája volt.

A kanadai Saskatchewan folyó két nagyobb vízfolyás találkozásából jön létre. A gőzös az egyik ág mentén található Medicine Hat nevű településről kapta a nevét, ahol a legtöbbet közlekedett. A régészek most ezer tárgyat találtak az elsüllyedt hajó roncsai között: kerámiát, ruhákat és még egy régi csizmát is.

Forrás: Wikimedia Commons
A City of Medicine Hat horgonyát 2006-ban találták meg

A szerencsétlenség akkor történt, amikor Horatio Hamilton Ross kapitány elhatározta, hogy keletre utazik a Dél-Saskatchewan folyón egy baráti társasággal. Ám a nagy tavaszi áradás nyomán a folyó vízállása még június elején is magas volt, a kifeszülő távíró-drótok pedig beleakadtak a gőzösbe, amely így kormányozhatatlanná vált, és nekiment az újonnan épített saskatooni Traffic Bridge-nek. A legénységet, a kapitányt és az utasokat sikerült kimenteni, a hajó azonban elsüllyedt, és később egy homokpad, illetve zátony keletkezett körülötte.

Ajánlat:

Ilyenek az eddigi legjobb képek a Titanic roncsairól

Virtuális utazás a Titanic roncsai felett

Bátrak és gyávák a Titanicon