Vágólapra másolva!
Téves számításokon alapszik a keresztény kalendárium, írja most megjelent könyvében XVI. Benedek pápa.
Vágólapra másolva!

A pápa szerint a hibát a 6. században élt ókeresztény író és szerzetes, Dionysius Exiguus vétette, amikor meghatározta Jézus születésének dátumát, és ehhez igazította a kalendáriumot. XVI. Benedek Jesus of Nazareth: The Infancy Narratives című könyvében azt írja, hogy Jézus évekkel korábban jött világra, és az állítása egybecseng több történészével, akik úgy vélik, hogy valamikor i.e. 7-2. között születhetett.

A pápa könyve nemcsak Jézus születésének dátumát vitatja, írja a Telegraph című brit napilap. Azt is állítja, hogy a közhiedelemmel ellentétben Jézus születésekor nem volt jelen ökör, szamár vagy bármilyen más állat. Ugyanakkor elveti annak lehetőségét, hogy Jézus Betlehem helyett Názáretben született.

Forrás: Wikipedia
A Születés Temploma Betlehemben

A Kelet-Európából származó Dionysius Exiguusra sokan a modern naptár megalkotójaként tekintenek. Kalendáriuma akkor vált széleskörűen elfogadottá Európában, amikor Szent Béda (Beda Venerabilis) angol szerzetes azt vette alapul Az angol nép egyházi története című művében.

Ajánlat: Különleges bolygóegyüttállás lehetett a betlehemi csillag
Nem üstökös vagy szupernóva volt a betlehemi csillag, inkább egy különleges bolygóegyüttállás szemtanúi lehettek az akkoriban élők, amelynek nagy jelentőséget tulajdoníthattak. A történeti adatok alapján Krisztus születési dátuma is téves, ugyanis biztosan nem 1-ben, hanem néhány évvel korábban született. Csaba György Gábor csillagász írása az ünneppel kapcsolatos legenda valóságtartalmáról.