Ami alól kivillan a bugyi

Mini szoknya
1969.Nyugdíjas legelteti szemeit a miniszoknyás lányokon Nizzában.
Vágólapra másolva!
1965-ben a kreatív butiktulajdonos, Mary Quant úgy vélte, többet enged láttatni a női bájakból, és a rövidre vágott szoknyával új divatot csinál. Kiszabta az első darabot, és ezzel megszületett a hatvanas évek új hullámának egyik szimbóluma, a miniszoknya.
Vágólapra másolva!

A miniszoknya – amit a kreátor, Mary a kedvenc autójáról, a Mini Cooperről nevezett el – hivatalos megfogalmazása: olyan rövid szoknya, amelynek az alsó része a viselőjének térdén felül végződik.

1966. Müncheni manökenek miniszoknyában Forrás: AFP

Az angol királynő is díjazta

A siker olyannyira elsöprő lett, hogy Quant 1966-ban a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatát is átvehette „találmányáért”. Mary Quant a királynő által is megtisztelt ünnepélyes alkalommal természetesen minit viselt. A tervező mit sem törődött az erkölcsprédikátorokkal, csupán a sikerre koncentrált. „Valahogy boldoggá tette az embereket!" – fejtette ki véleményét Mary Quant a miniszoknyáról, miután kreációjával gyakorlatilag a feje tetejére állította a hatvanas évek társadalmát.

1966. Mary Quant, a miniszoknya megalkotója az angol királynőtől kapott kitüntetéssel Londonban Forrás: AFP/Staff

A sztárok is rákaptak

A sok híresség között a hatvanas évek topmodell sztárja, Twiggy, a világhíres francia moziikon Brigitte Bardot, sőt, az egykori first lady, Jackie Kennedy is miniszoknya-rajongó lett. Jackie, a korszak pletykalapjainak kedvence, miniszoknyában állt oltár elé, amikor 1968-ban férjhez ment a dúsgazdag görög milliárdoshoz, Onassziszhoz.

A hatvanas években a mini egyik jelképe a csontsovány manöken, Twiggy (jobbról) volt Forrás: AFP

Francia nyugdíjas legelteti szemét a miniszoknyás lányokon Nizzában (1969) Forrás: AFP

Az elegáns Coco Chanel elutasította a miniszoknyát. A divat fejedelemnőjének véleménye szerint a "borzasztó ruhadarab egyenesen merénylet a jóízlés ellen".

1972. Lányok a Budai Ifjúsági Park előtt Forrás: Fortepan/Urbán Tamás

1976. André Courréges a mini atyja és kollekciója Forrás: AFP

Ahol máshogy hordják

Habár számos afrikai országban tabu a miniszoknya, a világ más tájain népviseletként vált divattá. Hogy ne menjünk messze, a palóc népviseletek között is fellelhető ruhadarab a rövidszoknya.

1999. Pekingi női milicisták felvonulása Forrás: AFP/Stephen Shaver

A felvidéki Izsán, amikor a lányok felveszik a rakott szoknyát, lendítenek egyet rajta, amint kilépnek a kapun, és rendszerint ez is elhangzik: „Édesanyám, indítsa meg a farom!” Így aztán a lányok csípője és a több réteg szoknya egyszerre mozog.

Bényi leány ünnepi viseletben, ráncos torkú csizmában az 1940-s években Forrás:Néprajzi Múzeum/Járai Rudolf

1979 óta március 24-e a világkarriert befutott ruhadarab, a miniszoknya világnapja.

Izsán a rövid szoknya már rég divatban volt, amikor nyugatabbra elindult hódító útjára Forrás: Izsai Helytörténeti Gyűjtemény