A vártnál jóval magasabb áron kelt el a híres Göring-távirat

Göring-távirat
A híres Göring-távirat, amelyben azt kérdezi Hitlertől, átveheti-e a Németország fölötti irányítást
Vágólapra másolva!
A várt 20 ezer dollár körüli összeg helyett 15,7 millió forintnyi dollárért kelt el egy árverésen az Egyesült Államokban a híres Göring-távirat, a Harmadik Birodalom utolsó napjainak egyik legfontosabb dokumentuma, amely Adolf Hitler és talán legközelebbi bizalmasa, Hermann Göring szakításához vezetett.
Vágólapra másolva!

A megsárgult, de egy szakadástól eltekintve nagyon jó állapotban fennmaradt iratot, amelyen jól látható a "Geheim!" (Titkos) piros bélyegző, egy névtelenséget kérő amerikai licitáló vásárolta meg - közölte kedden a New York melletti Stamfordban az Alexander Historical Auctions aukciósház.

Adolf Hitler és Hermann Göring birodalmi marsall (a kép jobb oldalán világos kabátban) még amikor teljes volt az egyetértés köztük Forrás: Wikimedia Commons

A Führer bunkeréből szabadították

A táviratot, amely Hitler titkárának, Martin Bormann-nak a példánya, egy amerikai tiszt hozta magával szuvenírként 1945-ben a Führer berlini bunkeréből. A tiszt fia később a sürgönyt németül tudó történelemprofesszorának ajándékozta, aki szakvéleményt fűzött hozzá. Ebben azt írja, hogy a távirat "több száz dollárt is érhet". Ehhez képest különösen nagy tétel a végül érte kifizetett 54 675 dollár.

Göring mindig kiemelt helyzetben volt

Hitler mindig is helyetteseként tekintett Göringre, és ezt rendeletekben is kifejezésre juttatta.

Amikor Göringnek Bajorországban tudomására jutott, hogy a Berlinbe szorult Hitler véglegesen át akarja neki adni a hatalmat, 1945. április 23-án sürgönyözött neki.

A híres Göring-távirat, amelyben azt kérdezi Hitlertől, átveheti-e a Németország fölötti irányítást Forrás: Alexander Historical Auctions

Át akarta venni az irányítást

A rövid írásban azt kérdezi, átveheti-e a Németország fölötti irányítást. "Amennyiben 22 óráig nem érkezik válasz, feltételezem, hogy megfosztották önt cselekvési szabadságától" - írja, hozzátéve:

Aláírás: "Hűséges híve: Hermann Göring". A Hitler és Göring közötti szakításhoz az vezetett, hogy Berlinben Martin Bormann és Joseph Goebbels a távirat segítségével bebeszélte Hitlernek, hogy Göring puccsra készül.