Mohamed előtt készülhettek az első Korán lapjai

2015.09.01. 18:26

Akár 40 évvel az iszlám alapítása előtt készülhettek azok a szárított állatbőrök, amelyekre a ma ismert legrégebbi Korán-szöveget írták – ha a tinta vizsgálatai során kiderül, hogy az írás is egykorú a papírral, bebizonyosodik, hogy a Koránt Mohamed megjelenése előtt fogalmazták meg.

Angol kutatók vizsgálták meg a nemrég a Birminghami Egyetem könyvtárában megtalált Korán-részleteket, és kiderítették, hogy a pergamen, amelyre feljegyezték a szúrákat, még az iszlám alapítása előtt készülhetett.

Az elfeledett Korán

Az eddig ismert legősibb Korán-részletet Irakban vásárolták az 1920-as években, azóta a könyvtár mélyén pihent teljesen elfeledve.

Mohamed születése arab miniatúránForrás: Wikimedia Commons

Angol kutatók megállapították, hogy a pergament valamikor 568 és 645 között készítették, Mohamed pedig 570 és 632 között élt.

A Korán első ismert hivatalos szövegét egyébként 653-ban jegyezték le Oszmán kalifa parancsára, aki a muszlimokat a harmadik kalifaként vezette Mohamed halála utánForrás: AFP/Indranil Mukherjee

A próféta 610 körül alapította az iszlám vallást, az első muszlim közösséget pedig 622 körül gyűjtötte össze Medinában.

Úgy alakították át a szöveget

„Ezek az eredmények teret engednek a Korán eredetéről szóló úttörő elképzeléseknek: például annak, hogy Mohamed és korai követői egy már meglévő szöveget alakítottak át saját politikai és vallási nézeteik szerint” – mondta el a Times of Londonnak Keith Small, az oxfordi Bodleian Könyvtár kutatója.

Muszlim történészek vitatják

Muszlim történészek vitatják, hogy a birminghami Korán Mohamed előtt készült volna,  és úgy gondolják, hogy

a most felfedezett szöveg megszilárdította a Korán eredetéről kapott eddigi ismereteinket.

Az első ismert hivatalos szöveget egyébként 653-ban állították össze Oszmán, a harmadik kalifa parancsára, aki a muszlimokat vezette Mohamed halála után.

Gábriel arkangyal lediktálja az Istentől sugalmazott harmadik kinyilatkoztatást Mohamed prófétának. 14. századi perzsa miniatúraForrás: Wikimedia Commons

(A kalifa az iszlám legfőbb vallási méltósága, aki a kezdeti időkben, és az Oszmán Birodalom idején egyben az első számú világ vezető is volt.) Ezt megelőzően Mohamed tanítása - a szöveg különböző részletei - szájhagyomány útján terjedtek, vagy levelekre, kövekre jegyezték le azokat. A Birminghamben talált Koránt birka- vagy kecskebőrre írták.

Mohamed neve arab írásjellel. Az iszlám öt hitvallási tétele közül az első: Nincs más Isten csak Allah, akinek Mohamed a küldöttjeForrás: Wikimedia Commons

A szénizotópos vizsgálat csak a jéghegy csúcsa, és egyelőre még a tinta korát sem állapították meg – a következő kutatások pontosabb képet adhatnak majd a birminghami Korán születéséről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK