Bombák Párizsból szeretettel

bomba, párizsi terrortámadás, Párizsból szeretettel
Vágólapra másolva!
Pár napja kering az interneten az a fotó, amelyen a „Párizsból szeretettel” felirat díszeleg a Szíriára ledobott amerikai bombákon. Egyelőre nem derült ki, hogy valódi felvételekről van-e szó, mindenesetre nem ez lenne az első alkalom a történelemben, hogy hasonló módon feliratozott bombákat indítottak volna útra.
Vágólapra másolva!

Több amerikai médium próbálkozik azzal, hogy megtudja: vajon tényleg hiteles-e a napokban az interneten keringő fotó, amelyen néhány amerikai, Szíriára ledobandó bomba látható, „Párizsból szeretettel” felirattal. A képet először a Breaking 911 oldalon lehetett felfedezni, elsőként a U. S. Army W. T. F! moments Facebook-csoport osztotta meg a német Bild újságra hivatkozva, de egyelőre semmiféle hivatalos megerősítés nem érkezett, hogy valóban nem Photoshop eredménye az egész.

Nem újkeletű dolog az ilyen dekoráció

Bár az Independent szerint valószínű, hogy hamis fotókról lehet szó, de ők is még csak a feltételezésig jutottak. A képek azonban ugyanennyire lehetnek valódiak is, hiszen

az amerikai hadseregnél nem újdonság az ehhez hasonló dekoráció

– a második világháborúban például rengetegszer „üzengettek” Hitlernek a bombák testére festett szövegekkel. A The Washington Post összeállítása szerint még a 2001-es World Trade Centert elpusztító terrortámadás után is feliratozták az Oszáma bin Ládennek szánt robbanóeszközöket.

From Paris with love ❤ Raketat e leshuara dje nga Aleatet ndaj ISIS #fromPariswithlove ❤ #myParis #FuckISIS

† Dhimitri † (@zmitcho9) által közzétett fénykép,

Húsvéti tojások Hitlernek

A második világháborúban számos fotó készült kicicomázott bombákról és tüzérségi lövedékekről – ilyen volt például ez a kép is, amely 1943 és 1945 között húsvét környékén készült. A fotón tüzérségi lövedékeket lehet látni „Kellemes húsvéti ünnepeket Hitlernek!” felirattal, valamint egy olyan táblát, amelyen a „Húsvéti tojások Hitlernek” szöveg olvasható.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánnak Hitlernek Forrás: VICE

Hitler karácsonyra is kapott hasonló „ajándékokat”, sőt, a Japánoknak is címeztek párat 1945-ben.

Pin-up képes repülőgépek

A vietnami háborúban (1955-1975) nem a bombákat, hanem egymás sisakjait és öngyújtóit dekorálták az amerikai katonák.

Ugyanez volt a sorsa a repülőgépeknek is – rengeteg gépet rajzoltak tele mindenféle pin-up lánnyal, valószínűleg azok a pilóták, akik hónapok óta nem láttak közelről egy hölgyet sem. Ezek a rajzok egyébként sokszor gyönyörűek és hitelesek voltak.

Fityisz az ISIS-nek

Az iraki háború kezdetekor sem kímélték a célpontokat: egy fotó tanúsága alapján Oszamának és Szaddam Husszeinnek is üzentek az amerikai katonák:

Ha az ISIS-nek küldött bombákon valóban hitelesek a „Párizsból szeretettel” írások, valószínűleg hasonló célt szolgálnak, mint a korábbi esetek: nem a terrorszervezetnek szeretnének velük üzenni, csupán szolidaritásukat akarják kifejezni, és jó nagy fityiszt mutatni a párizsi merénylők kiképzőinek.