Új titokra derült fény a KGB-nél

RUSSIA-BRITAIN-SPY-DIPLOMACY-KGB Horizontal ESPIONAGE KGB ILLUSTRATION BUILDING EFFIGY POLICE OFFICER BLACK kém kémek
Szovjet rendőrök a KGB épülete előtt, amin egy Lenin portré látható
Vágólapra másolva!
A volt szovjet titkosszolgálat, a KGB hatalmas erőfeszítésekkel, olykor betöréssel, fantomszervezetek létrehozásával, okirathamisítással, sőt pokolgépes merényletekkel is harcolt a cionista és zsidó szervezetek ellen az egész világon. Ez derül ki a szervezet 1992-ben nyugatra dezertált tisztjének, Vaszilij Mitrohinnak Izraelben először feldolgozott és nyilvánosságra hozott archívumából pénteken.
Vágólapra másolva!
Szovjet rendőrök a KGB épülete előtt, amin egy Lenin-portré látható Forrás: Origo

A Jediót Ahronót ezúttal a cionista és zsidó szervezetekkel kapcsolatos dokumentumokról közölt beszámolót, miután korábban a szovjetek izraeli ügynökhálózatát, majd a palesztin szervezetekbe beépített ügynökei révén Izrael ellen folytatott árnyékháborúját mutatta be.

Az iratokból kiderül, hogy a KGB, majd a Szovjetunió néhai vezetője,

Jurij Andropov szerint a cionista és zsidó szervezetek, valamint a zsidók kivándorlása létében fenyegette a Szovjetuniót,

ezért közvetlenül az Amerika elleni küzdelem után, illetve azzal összefüggésben kiemelt harcot folytatott ellenük.

Jurij Andropov az írás szerint azért tartotta különösen fontosnak a zsidók elleni küzdelmet, mert Jakov Kedmi, a kelet-európai zsidókra szakosodott izraeli hírszerző szervezet, a Nativ volt vezetője szerint Andropov maga is zsidó származású volt, és így próbálta hangsúlyozni a Szovjetunió iránti hűségét.

Jurij Andropov Forrás: RIA Novosti/Pesov Eduard

A cionizmus elleni titkos harcra Moszkva azért sem sajnálta a forrásokat, mert az ország vezetői kulcsellenségnek, ha nem a Szovjetunió legfőbb ellenségének tekintették a zsidó szervezeteket, a szintén Oroszországban hamisított "Cion bölcseinek jegyzőkönyve" szellemében.

A szovjet titkosszolgálat a törvénytelen eszközöktől sem riadt vissza.

1972-ben a "Simon akcióban" egy lemásolt kulcs segítségével behatoltak a Zsidó Világkongresszus párizsi épületébe, és kimásolták a szervezet sok ezer támogatójának listáját.

Később egy frissen életre keltett fantomszervezet, az "ifjú cionisták uniójának" nevében hamisított dokumentumokat küldtek az adományozóknak, amelyekben

csalással és lopással vádolták meg

az izraeli kivándorlást szorgalmazó cionista szervezetek vezetőit. A meggyanúsítottaknak magyarázkodniuk kellett, és alaposan megcsappantak a zsidó intézményekhez átutalt pénzek is.

Andropov KGB-ja minden szovjet és külföldi zsidók közti kapcsolatot megpróbált megakadályozni a hetvenes években, elkobozták még a pészachra küldött maceszszállítmányokat is, valamint lehallgatták és megszakították a zsidók külföldi telefonbeszélgetéseit.

A szovjet és külföldi zsidók közti kapcsolatot akarta megakadályozni a KGB Forrás: Origo

Amerikában a KGB ügynökei a Meir Kahane rabbi vezetésével működő, a szovjet zsidók kivándorlásáért is küzdő Zsidó Védelmi Liga (JDL) nevű szervezet nevében

hamis leveleket küldtek az ENSZ-nek,

valamint arab államok képviseleteinek, amelyben bosszúval fenyegetőztek a zsidókat és Izraelt ért palesztin terrorakciók nyomán.

A Pandora kódnevű akcióban a szovjet titkos ügynökök

az afroamerikaiak és a zsidók között is próbáltak véres konfliktust gerjeszteni;

a hetvenes évek elején pokolgépet robbantottak több olyan lakónegyedben, ahol többnyire feketék élnek, majd a JDL nevében jelentkeztek elkövetőként, és röpcédulákon a JDL és a zsidók ellen mozgósították a feketéket. Mindezek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy végül maga Meir Kahane is Izraelbe költözött.

A KGB műhelyében 1978-ban megalkották a

"Cionizmus fehér könyvét"

egy hazugságokkal teli gúnyiratot, amit harminckét országban terjesztettek a politikai vezetők, könyvtárak, nemzetközi szervezetek, és a felsőoktatási intézmények körében.

A Mitrohin-akták szerint a KGB New York-i ügynökei 1975-ben komoly segítséget nyújtottak a szovjet és arab diplomatáknak az ENSZ-közgyűlés később visszavont határozatának elfogadtatásában, amely

rasszizmusként határozta meg a zsidók Izraelbe települését célul kitűző cionizmust.

A KGB és a szovjet vezetés zsidókkal és cionizmussal szembeni ellenségessége Andropov 1984-ben bekövetkezett halálával sem szűnt meg. Még Vlagyimir Krjucskov, a KGB 1988-ban kinevezett vezetője is azt mondta, hogy leginkább a cionizmus fenyegeti a Szovjetuniót és a szovjet tábort - írja a Jediót Ahronót.

Az újság küldöttsége Ronen Bergman biztonsági szakértő vezetésével fél évvel ezelőtt az angliai Cambridge-be utazott, ahol a brit hatóságok az úgynevezett Mitrohin-archívumot őrzik. Az akták egy részébe a kutatók 2014 nyara óta betekinthetnek.

A KGB címerének részlete Forrás: Origo

A rendelkezésre bocsátott iratokat az izraeli újságírók lemásolták, oroszról héberre fordították, majd összevetették más rendelkezésre álló forrásokkal, valamint megkérdezték tartalmukról a még élő és beszélni is hajlandó tanúkat.

Vlagyimir Mitrohin, a KGB archívumának egyik vezető dolgozója a Szovjetunió összeomlása után,

1991-ben sétált be a lemásolt, kijegyzetelt dokumentumokkal a moszkvai brit nagykövetségre.

Egy évvel később már Nagy-Britanniában élt. Dezertálása után volt szovjet ügynökök hada lepleződött le Angliában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban, becslések szerint világszerte mintegy ezer titkos ügynök kilétére derült fény.