Képek a sarki fényről és napfogyatkozásról

Bár sarki fényről egyelőre nem érkeztek hazai beszámolók, a részleges napfogyatkozást remélhetőleg sokan megfigyelték szombaton hajnalban. Folyamatosan bővülő képgaléria a két jelenségről.

NAPFOGYATKOZÁS: folyamatosan bővülő galéria - a legkedvezőbb földrajzi helyen lévő megfigyelők gyűrűs napfogyatkozást csodálhattak meg (hazánkból ez nem volt lehetséges).

SARKI FÉNY: képek az elmúlt éjszakákról. (Az aktivitás a következő éjszakákon is jelentős lesz.)

Előzmények (május 30., péntek):

A Spaceweather.com űr-időjárási portál tőle szokatlan "hevességgel", a címlapon vastag betűkkel hozza a következőt: "Sky watchers everywhere should be alert for possible auroras after local nightfall". Vagyis elméletileg bárki és bárhol megláthatja a pompás jelenséget, ha pénteken helyi idő szerint éjfél után kimegy az ég alá. Az északi félteke lakóiként számunkra érdemes az északi pólus, vagyis észak felé nézegetni.

A nagy lehetőség hátterében két hatalmas, a Napon lezajlott kitörés áll, amelyek anyaga május 29-én söpört keresztül bolygónkon, alaposan megbolygatva annak mágneses terét. A mágneses tér még mindig "izgalmi állapotban van", s a jelenleg zajló geomágneses vihar tovább fokozódhat május 30-án (pénteken), amikor egy harmadik kitörés anyaga is megérkezik.

A Hold fázisa szerencsére olyan, hogy nem nagyon zavarja az észlelést. Ám a Hold ennél többet is tesz szombaton hajnalban: mint arról korábbi cikkünkben részletesen olvashatnak, szombaton (május 31-én) hajnalban részlegesen eltakarja a Napot, amely reggel 5 órakor már sarló alakban kel fel.

Péntekről szombatra virradóra tehát igazi "csillagászati orgiában" lehet részünk: éjféltől a minden korábbinál nagyobb eséllyel megjelenő sarki fényt, napfelkeltétől pedig a biztosan bekövetkező napfogyatkozást figyelhetjük meg, ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK