Vágólapra másolva!
Hatalmas kékeszöld fénysáv az éjszakai égen, amely hullámzik, váltakozva sötétedik és világosodik. A sarki fény bolygónk felszínéről is lenyűgöző, de a világűrből talán még izgalmasabb látványt nyújt - ilyen felvételeket és filmet mutatunk be az alábbiakban.
Vágólapra másolva!

Douglas H. Wheelock, a NASA űrhajósa a 24-es expedíció tagjaként tartózkodik a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ahonnan idén novemberben tér vissza a Földre. Tapasztalatait és fényképeit Astro_Wheels nevű Twitter-oldala segítségével osztja meg a nagyközönséggel, akárcsak Soichi Noguchi, akinek több szép felvételét is közöltük már korábban.

Az alábbi képet már Wheelock készítette. A felvételen a felszínről is látványos sarki fényt a Föld körüli pályáról örökítette meg. A sárgászöldes fénylés a déli sarkvidék felett jelentkezett, a légkör 80 kilométernél magasabb tartományaiban. Érdemes megfigyelni, hogy a jelenség a görbülő mágneses erővonalakat követi, valamint hogy adott magasság felett nem látható - ott már túl ritka a légkör, ezért kevés az anyag, amelyet az energikus részecskék fénylésre gerjeszthetnének.

Forrás: Astro_Wheels

Sarki fény a déli poláris térség felett az űrállomás fedélzetéről fotózva. Alul a földgolyó, felette pedig az éjszakai légkör fénylése látható (Astro_Wheels)

Még látványosabb az alábbi felvétel, amely egy geomágneses vihar idején készült, szintén a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről. Amikor egy nagy koronakitörés anyaga, azaz a Napból kidobódott részecskefelhő a földi magnetoszférának (bolygónk mágneses terének, erővonalainak) ütközik, összenyomja azt. Ezért megváltoznak az ionoszférában folyó elektromos áramok, és a sarki fény is felerősödik. A mellékelt fotót 2010. május 24-én rögzítették az Indiai-óceán felett, 350 kilométeres magasságból, és a napokban közölték a NASA földtudományi képeket bemutató oldalán. A látványos, zöldes árnyalatú sarki fényen kívül megfigyelhető a Föld korongjának görbülete, valamint a peremén lévő kékes sáv formájában a felsőlégkör is.

Forrás: [origo]

Sarki fény a magasból 2010. május 14-én. A kép nagyobb méretű változata (earthobservatory.nasa.gov)

Sarki fény: a Föld légkörében 100-800 km magasság között kialakuló fényjelenség. A napszélből származó töltött részecskék egy része a Föld mágneses erővonalai mentén a légkörbe jut, és az itt lévő gázokat ütközésekkel sugárzásra gerjeszti. Sarki fény leggyakrabban az északi és a déli 60°-75°-os szélességek környékén látható, de erős napaktivitás idején alacsonyabb földrajzi szélességekről, így például Magyarországról is megfigyelhető. Forrás: tudasbazis.csillagaszat.hu



Mozgókép a sarki fényről az űrállomás fedélzetéről (NASA)

Rovatunk mostantól a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.