Káprázatos látvány a bolygóegyütállás az esti égbolton - nézze meg!

Vágólapra másolva!
A Vénusz, a Mars és a Szaturnusz felsorakozott a nyugati horizont felett, látványosan kirajzolva a Naprendszer fősíkját. Ne hagyja ki a látványt, napnyugta után körülbelül egy órával szánjon rá pár percet!
Vágólapra másolva!

Még közel két hétig látható az esti égen egy látványos bolygó együttállás: körülbelül egy órával naplemente után három bolygó, a Vénusz, a Mars és a Szaturnusz csodálatos gyöngyfüzért alkot. Este 9 órától már érdemes keresni őket. A megfigyeléshez távcső nem szükséges, azonban a derült idő mellett jó rálátás kell a nyugati látóhatárra, és közvetlen zavaró fények lehetőleg ne legyenek a közelünkben.

Forrás: Landy-Gyebnár Mónika, MCSE

A három bolygó és a Regulus az esti égen 2010. június 28-án (Landy-Gyebnár Mónika felvétele, MCSE)

Legkönnyebben a legfeltűnőbb égitest, a Vénusz azonosítható, -4,5 magnitúdós fényességével. Tőle balra felfelé, kinyújtott karunkon közel két arasznyira a halványabb és vöröses árnyalatú Mars látható. "Véletlenül" a bolygók vonalába tévedt csillag is, a Regulus. Ez a Leo, azaz az Oroszlán alfája, amely bár csillag, mostanában szintén ebben az irányban mutatkozik (lásd a képen).

Szintén egy-két arasznyira, tovább balra felfelé pedig a Szaturnusz látható, a három planéta közül a legtávolabbi. A bolygó gyűrűje ezekben a Napokban igen keskenynek mutatkozik, de már nem pont az éléről látható, távcsőben szép látványt nyújt.

Nem véletlen, hogy a három bolygó egy vonallal összeköthető az égen. Ez a Naprendszer fősíkja, ahol a bolygók mozognak a Nap körül.

Tipp: ha jobban megfigyeli, a bolygók fénye nyugodt, a csillagoké pedig hunyorog, pislákol. Ennek oka az úgynevezett szcintilláció. Ennek alapján is meg tudja különböztetni a bolygókat a fényesebb csillagoktól.

Fontos: a bolygóegyüttállásoknak semmiféle hatása nincs a Földre és az életünkre.

A látványos együttállás körülbelül július közepéig figyelhető meg, de eközben folyamatosan változik. A következő napokban a Vénusz egyre közelebb kerül a Regulushoz, majd egy hét múlva helyet is cserélnek. A három planétához július 13. és 16. között a fokozatosan dagadó holdsarló is csatlakozik, amely a bolygók közelében fog balra haladni a napok során.