Vágólapra másolva!
Keresztben átérné Budapestet az a jégtábla, amely egy grönlandi gleccser végéről szakadt le néhány napja. A hatalmas jégtömb lassan dél felé sodródik, és két éven belül alatt az Atlanti-óceánra is kijuthat.
Vágólapra másolva!

2010. augusztus 5-én óriási jégdarab törött le a grönlandi Petermann gleccser végéről. Az így keletkezett jéghegy területe 260 négyzetkilométer, tehát közel akkora, mint a Fertő-tó, és nem sokkal kisebb Budapest budai oldalánál. A leszakadt jégréteg vastagsága néhol a fél kilométert is eléri, és a benne lévő folyadék mennyisége egy kisebb folyót egy évig is táplálhatna. A folyamatot, amelynek keretében jégtáblák törnek le a gleccserek végéről, borjadzásnak nevezik. Erre most az északi szélesség 81. fokánál, a pólustól közel 1000 kilométerre került sor.

A jéghegy a következő időszakban a Kanada és Grönland között húzódó keskeny tengerszakaszon fog dél felé sodródni, ahol szigeteknek ütközhet, széttörhet - de tartós gátat is alkothat a vizen. Az áramlások révén a következő két éven belül kisodródhat az Atlanti-óceánra, ahol anyaga lassan fogy majd el az olvadás során.

A Petermann gleccser az elmúlt időszakban több jéghegynek is "életet adott", de ezek közül a most megfigyelt a legnagyobb. Utoljára 1962-ben észleltek ekkora jégtáblát, amely az északi sarkvidéken keletkezett. Az elmúlt időszakban a gleccserek fogyása a jelek alapján a globális felmelegedés miatt gyorsult fel, és mutatkozik látványos formában például a Jakobshavn Isbrae gleccser vagy a Kilimandzsáró esetében.

Forrás: NASA, Jason Box, Ohio State University
A közel 30 kilométer hosszú jégtábla az Aqua műhold MODIS detektorával készített fényképen
(NASA, Jason Box, Ohio State University)