Már lehet látni a zuhanó, bukdácsoló műholdat

műhold, UARS
Vágólapra másolva!
Változó fényességű csillag formájában figyelhető meg néhány helyről a Földünk felé zuhanó UARS műhold.
Vágólapra másolva!

Az űreszköz a felsőlégkör súrlódó hatása miatt fékeződik, a becslések szerint szeptember 23-án ég el, és néhány darabja le is hullik. Ennek pontos helyszíne még nem ismert, azonban kicsi az esély rá, hogy a töredékek ember lakta területre zuhannak. Még sosem jegyeztek fel olyan esetet, amikor bárkit is megsértett volna egy űrből visszahulló űrszemét, és most is csak 1 a 21 billióhoz annak esélye, hogy valaki eltaláljon egy darab.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Az UARS műhold Thierry Legault és Emmanuel Rietsch felvételén. Megfigyelhető a műhold bukdácsoló mozgása és a testéből hosszan kinyúló napelemtábla. Töltse le a felvételekből összefűzött videót! (Thierry Legault, Emmanuel Rietsch)

A viszonylag nagy, 6,5 tonnás műholdat több helyről is megfigyelték már. Az észlelések alapján változtatja fényességét, mivel "bukdácsol", részben a ritka felsőlégkör súrlódásától, de lehetséges, hogy egy űrszemétdarab becsapódása is módosította forgását. Az objektum fényessége alkalmanként akár a Vénusz bolygóét is elérheti.

A NASA legújabb közleménye alapján is csak annyit tudni, hogy legvalószínűbben szeptember 23-án lép be a légkörbe, és töredékei közel 800 kilométer hosszú szakaszon oszlanak majd el. A műhold a becslések szerint a légkörbe lépéskor körülbelül száz darabra esik majd szét. Ezek zöme elég majd, és csak 20-25 éri el a földfelszínt, melyek közül a legnagyobb tömege meghaladhatja a 100 kilogrammot.

A NASA senkit nem biztat arra, hogy törmeléket gyűjtsön be, mert bár nem mérgező, de éles lehet. Ráadásul a műhold minden része az Egyesült Államok tulajdonát képezi, ezért törvényellenes a birtoklásuk vagy az interneten való értékesítésük. A NASA ezért azt javasolja, hogy ha bárki egy darabot talál, azonnal értesítse a rendőrséget.

A helyszín megbecsülésére csak csütörtökön lesz reális lehetőség, Magyarország felett mostanában csak nappal halad át a műhold.