Ritkán látni ilyen vékony újholdat - kép

2011.12.01. 7:08

A földi légkör réteges szerkezete és a színszóródás miatt fellépő színárnyalatai figyelhetők meg a Nemzetközi Űrállomásról készült képen.

A fényképen a keskeny holdsarló is jól látható. A Földről a Holdra visszaverődő napfény miatt (hamuszürke fény) még a holdtengerek is kivehetők.

Forrás: NASA
A földgolyó színes pereme, amelynél a légköri fényszóródás lent vörös, fent pedig kék árnyalatokat eredményez. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

A földgolyó pereme felett vöröses árnyalatokat láthatunk, amelyek felfelé haladva fokozatosan kék színekbe mennek át. A változás oka a napfény légköri szóródása. Minél nagyobb a sugárzás hullámhossza (tehát minél inkább a kékhez közeli a szín), annál több szóródik ki belőle mindenfelé a légköri atomokon és molekulákon. Az alsó légrétegeken a megfigyelő felé haladt át a fény, és csak a vörös árnyalatok jutottak el hozzá, a kék szín útközben kiszóródott. Ez a troposzféra, a légkör legalsó és legsűrűbb rétege. A magasabban lévő kékes rétegek esetében nem a rajtuk átszűrődő, hanem a róluk felénk visszaverődő fényt látjuk, amely ezért kékes színű. Hasonló jelenség festi vörösre a naplementét, és kékre az égboltot a fejünk felett.

Ajánlat:

 

Cikkajánló

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Forrás: NASA, JPL

Forrás: NASA, JPL

"Ha el kellene hagyni a Földet, a
Marson lenne a legjobb esély a túlélésre"

Megkezdte hosszú útját
a Curiosity a Mars felé

Így tette meg az első métereket
a Mars felé a Curiosityn