A titokzatos sötét anyag nincs ott, ahol várták

tejútrendszer
Vágólapra másolva!
A Tejutat fürkésző Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászait meglepetésként érte, hogy nem találták a titokzatos sötét anyagot a Nap környezetében ott, ahol a jelenleg elfogadott modell szerint lennie kellene.
Vágólapra másolva!

A csoport az úgynevezett sötét anyag létére keresett igazolást, amelyről úgy vélik a kutatók, hogy az Univerzum tömegének 22 százalékát teszi ki, azonban sem szabad szemmel, sem a jelenleg létező csillagászati eszközökkel nem figyelhető meg. Detektálása közvetett módon történhet, abból a gravitációs vonzásból, amelyet más objektumokra kifejt. Az ESO csillagászai arra számítottak, hogy bizonyítékot találnak a Nap körüli térségben előforduló sötét anyag létére, miután a Tejút több mint négyszáz csillagának mozgását feltérképezték. Közleményük szerint azonban nem találták a keresett anyagot.

"Az általunk számított tömeg mennyisége jól egyezik azzal, amit látunk - a csillagokat, a port és a gázokat együttesen - a Nap körüli régióban" - magyarázta Christian Moni Bidin kutatásvezető, a chilei Concepción Egyetem munkatársa. "Ez azonban nem hagy teret többlet anyag, a sötét anyag számára, melyet vártunk volna. Előzetes kalkulációink azt mutatják, hogy világosan fel kellett volna bukkannia a méréseinkben. De egyszerűen nem volt ott" - mondta a kutató.

A szakember hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új eredmények ellenére egyértelmű, hogy a Tejút nyilvánvalóan gyorsabban forog, mint amit a látható anyag önmagában indokolna, és ezt a gyorsabb sebességet a sötét anyag gravitációs hatása magyarázhatná. "Ha tehát a sötét anyag nincs jelen ott, ahol számítottunk rá, akkor a hiányzó tömeg problémájára új megoldást kell találnunk. Eredményeink ellentmondanak a jelenleg elfogadott modelleknek. A sötét anyag rejtélye csak még titokzatosabb lett" - értékelte a tapasztaltakat. A kutatócsoport a chilei Atacama sivatagban található La Silla Obszervatóriumban 2,2 méteres teleszkópja segítségével végzi megfigyeléseit. A témakörben a további megfigyelések remélehetőleg rámutatnak, pontosan mennyi sötét anyag is van a Tejútrerndszerben.