Vágólapra másolva!
Előbb lapos csíkká kenődött szét, majd egyre jobban vibrált, végül egy kis zöld folt maradt csak a Napból. Ritka légköroptikai jelenséget örökített meg egy fotós Svédországból a lenyugvó napkorongnál.
Vágólapra másolva!

Az idei nyári napforduló utáni első naplemente látható a képeken, a svédországi Frösön területéről fotózva. A teleobjektívvel készült sorozatfelvételen jól követhető, amint a Nap egyre nagyobb része bukik a horizont alá. A képeken emellett több érdekes optikai jelenség is megfigyelhető. Egyrészt a légköri fénytörés (refrakció) hatása látható, amely az ellapult napkorong formájában jelentkezik. A légkörben lévő eltérő hőmérsékletű rétegek kavargása is észrevehető, amitől egyenetlen csipkézett peremű is a Nap képe.

Forrás: Göran Strand, astrofotografen.se
Az ellapult, darabokra esett napkorong, tetején a zöld sugár nevű jelenséggel. A fényképen alul a fák csúcsai csipkézik a látóhatárt. A kép nagyméretű változatának letöltése (Göran Strand,
astrofotografen.se)

A fotó legérdekesebb eleme a napkorong tetején ülő zöldes árnyalatú rész. Ez az úgynevezett zöld sugár, a legnehezebben megfigyelhető és leglátványosabb légköroptikai jelenségek egyike. A fénytörés miatt a Nap képe színeire bomlik, amikor alacsonyan jár az égen. A jelenséget úgy képzelhetjük el, mintha különböző színű napkorongok lennének egymás felett, alul a vöröstől kezdve, középen a sárgán át, fent a zöldig, illetve kékig. Ahol ezek "egymáson" vannak, ott a színük összemosódik és sárgásvörös lesz a napkorong - de legfelül megmarad egy kevés a zöld színből, amely a naplemente utolsó pillanatában egyedül látható a korong tetején.

Film egy tengerbe napvó Napról és a zöld sugárról