Az űrkorszak világképformáló fotói - 2.

képek a világűrről, SETI
Vágólapra másolva!
Káprázatos képek Afrikától a spirálgalaxisokig: ismét a Space.com űrportál által legfontosabbnak tartott felvételekből válogattunk.
Vágólapra másolva!

Korábbi cikkünkben bemutattunk már néhányat azokból a felvételekből, amelyek a Space.com űrportál szerint az űrkorszak világképformáló fotói, most folytatjuk a válogatást.

Gyakori felszíni alakzat: a fraktál

Forrás: Leroy Chiao/NASA
A Nasszer-tó a szemet gyönyörködtető földrajzi fraktálok egyik szép példája

A bravúros felvétel két szempontból is különleges. Egyrészt azért, mert Leroy Chiao amerikai űrhajós a Nemzetközi Űrállomás ablakán kitekintve éppen abban a pillanatban fényképezte le az egyiptomi Nasszer-tavat (az asszuáni gát mögött a Nílus felduzzasztásával létrehozott mesterséges tavat), amikor a tó vizén megcsillant a napfény. Ezért látszik itt a vízfelület a megszokottal ellentétben világos színűnek. Másrészt, a tó vize a duzzasztásnak köszönhetően kitölti a környék ágas-bogas völgyeit. A matematikából ismert különös mintázat, úgynevezett fraktál alakul ki. Az űrfelvételek segítségével a Föld sok más helyén is felfedeztek - a felszínről nézve nehezen felismerhető - fraktál jellegű alakzatokat.

A Hold a Nemzetközi Űrállomásról

Forrás: Leroy Chiao/NASA
A napi 14 holdkelte egyike az ISS ablakából

Ilyennek látják a kelő - vagy éppen a nyugvó - teliholdat a Nemzetközi Űrállomás lakói. Még közel vagyunk a Földhöz, 350-400 kilométer magasságban, ezért vastagnak látszik a Föld kékes színben pompázó, az ég koromsötétjébe vesző légköre. A kép ugyancsak Leroy Chiao űrhajós felvétele.

Búcsú egy idegen világtól

Forrás: NASA
40 éve járt utoljára ember a Holdon. Visszavágyunk?

Éppen 40 éve, 1972 decemberében járt utoljára ember a Holdon. Az Apollo-17 küldetéséről már a korábbi válogatásba is bekerült egy kép. Ez a mostani talán inkább azt sugallja, mennyire kicsi az a néhány lépés, amelyet az ellenséges, de legalábbis barátságtalan, idegen világban az ember megtett.

A következő célpont

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Nem túl merész a jóslat: itt születnek 2013 tudományos szenzációi

Ez az a hegy, amely az elkövetkező hónapokban legtöbbet fog szerepelni az űrkutatási hírekben. A Curiosity már leszállt a Marson a Gale-kráterben, és lassan, de biztosan megindult a kráter közepén magasodó Aeolis Mons felé. Minden bizonnyal az 5 kilométer magas hegy izgalmas kőzetrétegei rejtik a jövő év tudományos szenzációit. Remélhetőleg éppoly fontos felfedezések tanúi lehetünk, mint az Apollo-programban. Ehhez azonban ma már nem kell űrhajósok életét kockáztatni, egy okos és sokoldalú robot is megteszi.

A Föld a Szaturnusz távolságából

Forrás: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA
Még a leghalványabb Szaturnusz-gyűrűk között is alig tűnik fel a Föld (a kép bal odalán; kinagyítva a bal felső keretben a Holddal együtt)

Előző összeállításunkban bemutattuk, milyennek látszik a Föld a Mars egén. Ha még messzebb megyünk, akkor a Föld már a koromfekete égi háttérben is csak apró fénypont az óriásbolygó halvány, külső gyűrűi között. A képet a Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda készítette 2006-ban.

Az Enceladus gejzírjei

Forrás: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA
Az Enceladus gejzírjei

A Szaturnusz egyik, jéggel borított holdja, az Enceladus felszíne alól gejzírek törnek a magasba. A hold déli sarkvidékén több száz kilométer magasra kilövellő anyag vízgőz. Egyes csillagászok véleménye szerint az Enceladus borító jégpáncél alatt akár mikroorganizmusok is létezhetnek, így a kis jeges hold a Földön kívüli élet kutatásának egyik ígéretes helyszíne lehet. Ezt a felvételt is a Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda készítette 2007 októberében.

Teljes napfogyatkozás - a Szaturnusz mögött

Forrás: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA
Lélegzetelállító fotó a gyűrűs bolygóról - ellenfényben

A Szaturnuszt méltán tartják a leglátványosabb bolygónak. Távcsőben éppoly lenyűgöző az óriási gyűrűrendszerrel körülvett égitest, mint az űrszondák közeli felvételein, ez a látvány azonban minden képzeletet felülmúl. Ez is a Cassini űrszonda felvétele, még 2006-ból. A kép mindenekelőtt meghökkentő, hiszen a Földről soha nem láthatjuk a külső bolygókat ellenfényben. A Szaturnusz körül keringő űrszonda nagy látószögű kamerájával 2,2 millió kilométer távolságból három óra alatt 165 felvételt készített, ezekből állították össze azt a képet, amelynek csak egy részlete látható itt. Az űrszonda 12 órán keresztül tartózkodott az óriásbolygó árnyékában, vagyis eddig tartott számára a "napfogyatkozás". Legmeglepőbb mégis az, milyen fényesen ragyognak a szemből érkező napfényben a gyűrűt alkotó részecskék.

Csillagbölcső

Forrás: Adam Block/Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona
Csillagok születése a Tejútrendszerben...

Adam Block, az Arizonai Egyetem csillagásza örökítette meg az SH2-239 jelű gázködöt, a Bika csillagképben látható Taurus molekulafelhő egyik nyúlványát. A 3 fényév kiterjedésű felhőben intenzív csillagkeletkezés folyik, a gázba és porba éppen megszületett és születőfélben lévő csillagok ágyazódnak. A kép közepétől jobbra látható kisebb objektumban a gáz és a fiatal csillagok együttes tömege becslések szerint 50-szerese a Napénak. Bár a csillagászok alaposan tanulmányozzák a csillagkeletkezési helyeket, az ehhez hasonlóan látványos képek mégis ritkaságszámba mennek.

Spirálgalaxis

Forrás: NASA, ESA, Hubble
...és egy távoli galaxisban

Az NGC 2841 jelű galaxis nincs túl messze, "csak" 46 millió fényévre. Nem is túl halvány, kisebb távcsővel is megfigyelhető a Nagy Medve csillagképben, William Herschel már 1788-ban felfedezte a 10 magnitúdós spirálgalaxist. Mégis lenyűgöző az a részletesség, amelyet a Hubble-űrtávcső felvétele mutat a galaxis magjáról és spirálkarjairól. A számtalan rózsaszín árnyalatú pötty mindegyike egy-egy, az előző képen láthatóhoz hasonló csillagszületési hely, csak éppen annál százezerszer messzebb.

Az Allen távcsőrendszer

Forrás: Seth Shostak/SETI Institute
Egyelőre hiába fülelünk

A Berkeley-i Kalifornia Egyetem Észak-Kaliforniában építette fel rádiócsillagászati kutatások céljára az Allen-távcsőrendszert. A Földön kívüli értelem jeleit kereső SETI Intézet kutatói is ezekkel a műszerekkel szeretnének rátalálni a Földön kívüliek rádióadásaira. A látványos képet Seth Shostak, a SETI program egyik nemzetközi szaktekintélye készítette. A kutatók reményei szerint ezek a távcsövek lennének arra hivatva, hogy a SETI programok fél évszázados eredménytelensége után végre választ adjanak az "Egyedül vagyunk?" kérdésére. A rendszer tervezett 350 távcsöve közül egyelőre még csak 42-t állítottak fel.