Vágólapra másolva!
Látványos háromszöget alkot az esti égbolton a Vénusz, a Jupiter és a Merkúr május 26-án, de már mostantól érdemes követni a mozgásukat.
Vágólapra másolva!

Még a fényszennyezett városokból is látszik majd a Vénusz, a Jupiter és a Merkúr által kirajzolt, közel egyenlő oldalú háromszög május 26-án. A Bika csillagkép területére eső látszólagos alakzat egy-egy oldala körülbelül 3 fok széles lesz (a telihold 0,5 fok szélesnek látszik az égen).

Forrás: NASA
A nyugati égbolt május 26-án, napnyugta után. A legfényesebb bolygó a Vénusz, a leghalványabb a Merkúr, a harmadik planéta a Jupiter

A megfigyelés optimális időpontja a napnyugta utáni fél-egy óra. A Nap aznap 20.27-kor nyugszik, tehát ezután 30-60 perccel kell megtalálni a bolygókat a nyugati horizont felett, amelyre ezért jó rálátás szükséges. A szürkületben először a Vénuszt pillanthatjuk meg, amelynek látszó fényessége a legnagyobb a három planéta közül. Ha a Vénusz megvan, kis távcsövekkel már a másik kettőt is megpillanthatjuk, a leghalványabb lesz a Merkúr. Mindhárom bolygó belefér majd egy átlagos kézitávcső (binokulár) látómezejébe.

Az igazán szép látvány azonban a sötétedés fokozódásával jön, ekkor már szabad szemmel is megcsodálhatjuk a viszonylag ritka égi háromszöget (legutóbb 2011-ben, legközelebb 2015-ben lesz ehhez hasonló látvány).

Forrás: NASA
A három bolygó méretarányos fotói. A Jupiter a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Merkúr a legkisebb. A Vénusz körülbelül akkora, mint a Föld, de közelsége miatt a Földről fényesebbnek látszik a Jupiternél

A ráhangolódást már május 13-án (most hétfőn) érdemes megkezdeni, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A nyugati égen a Vénusz, a Jupiter és a keskeny újhold lesz közel egyvonalban napnyugtakor.

Forrás: NASA
A nyugati égbolt május 13-án, napnyugta után

A Vénusz, a Jupiter és a Merkúr már május 23-ára egymás mellé kerül (legalábbis látszólag, a Földről nézve), és további három nap alatt rendeződnek háromszögbe. Az ezt követő pár napban is "kerülgetik még egymást", azaz május második felében érdemes bolygóvadászatot tartani esténként a nyugati égen. Érdekes dátum még május 28-a, amikor a Vénusz bolygótól mindössze 1 fok távolságban lesz a Jupiter bolygó. A Merkúr a hónap végén már majdnem két órával nyugszik a Nap után, idei legkedvezőbb esti láthatóságát biztosítva.