Újabb űrsétát tettek a NASA űrhajósai

NASA, űrhajós, világűr
Barry Wilmore amerikai űrhajós kábelt fektet a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás külsején a munkához szükséges három tervezett űrséta első alkalmával. A sisakrostélyán Terry Virts amerikai űrhajós képe tükröződik
Vágólapra másolva!
Öt nap alatt már második alkalommal hagyták el a NASA űrhajósai a Nemzetközi Űrállomást abból a célból, hogy folytassák az új amerikai űrhajók fogadásához szükséges munkálatokat a kozmoszban - tájékoztatott a NASA szerdán.
Vágólapra másolva!

Butch Wilmore és Terry Virts amerikai asztronauták a háromlépcsős javítási munkálatok második stádiumát kezdték meg szerdán.

Ezúttal összesen hat és fél órát töltenek a világűrben: az űrállomás egyik robotkarján lévő zárak és konzolok olajozását végzik el, valamint új elektromos és adatkábeleket húznak be. Az űrállomáson kívüli feladatokat a tervek szerint a harmadik, vasárnapra tervezett kozmoszbeli kinttartózkodásuk során fejezik be.

Barry Wilmore amerikai űrhajós kábelt fektet a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás külsején a munkához szükséges három tervezett űrséta első alkalmával. A sisakrostélyán Terry Virts amerikai űrhajós képe tükröződik Forrás: MTI/EPA/NASA/

A múlt szombaton kezdett munkálatok célja a még fejlesztés alatt lévő legénységi kapszulák befogadásához szükséges módosítások végrehajtása. A Nemzetközi Űrállomásnak jelenleg hat lakója van: Wilmore és Virt mellett még az olasz Samantha Cristoforetti, továbbá az orosz Alekszandr Szamokutyajev, Jelena Szerova és Anton Skaplerov szolgál rajta.