Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Villamosra várva, világot bejárva

Villamos, világ körül
Hongkong emeletes villamosa a tizedik emeletről fotózva
Vágólapra másolva!
Százharminchét éve annak, hogy 1879-ben egy berlini kiállításon Werner Siemens bemutatta az első olyan villany hajtotta vasutat, amely az áramot nem egy magával vitt akkumulátorból kapta, hanem áramszedő segítségével nyerte. Ez volt a ma villamosként ismert közlekedési eszköz első nyilvános megjelenése. A villamosokat nevezhetnénk közúton közlekedő vasutaknak is, de azt hiszem, ezzel kiveszne a történetből minden romantika. A villamos az villamos. Amiről dal is született, aminek az ütközőjén utazva sokan élvezték felhőtlen gyermekkorukat. Most képzeletbeli utazásra invitálom az olvasót. Olyan városokba indulunk, amelyekben régóta közlekednek villamosok. Tizenhét ország, sárga, zöld, kék, barna vagy éppen piros villamosok. Jó utat valamennyiüknek! 
Vágólapra másolva!

Amszterdam (Hollandia)

A holland város villamoshálózata kiválóan illeszkedik Amszterdam szerkezetéhez. A tizenöt villamosvonalból kilenc indul a főpályaudvarról. Később, ahogy a sínek a külváros felé haladnak, sugarasan ágaznak szét, és ezzel gyakorlatilag egész Amszterdamot behálózzák.

Amszterdam központi pályaudvara előtt halad el a villamos Forrás: robertharding/Michael Short/Michael Short

Belgium tengerparti villamosa, a Kusttramm

68 kilométer, 70 megálló, egy teljes napot el lehet tölteni ezen a villamoson. Én Ostendében szálltam fel rá, majd utaztam vele fél órát. Leszállás után lementem a tengerpartra, hogy hosszú órákon át a sós vizet bámuljam. Maradandó élmény volt.

A belga tengerparton haladó villamos igazán különleges utazási élményt nyújt Forrás: Lantos Gábor

Bern (Svájc)

Ebben a gyönyörű svájci városban már 1912-ben közlekedett villamos. Egyszer karácsony előtt jártam itt, és csak úgy találomra ültem fel az egyik szerelvényre. Pár megállót utazva Európa egyik legnagyszerűbb vásári forgataga tűnt fel a szemem előtt. A villamost azonnal elhagytam, pár perc múlva pedig a bódék között eszegettem a forró tejkaramellát.

A svájci Bern piros villamosa Forrás: Lantos Gábor

Bécs (Ausztria)

A bécsi villamoshálózat 31 vonalból áll, és átszövi az egész osztrák fővárost. Bár a kocsik jelentős részét felújították, olykor-olykor látni még a régi villamosokból is párat Bécs utcáin. Ilyenkor az utazót azonnal elfogja a vágy, hogy felüljön rá, és az ablakából nézze meg a várost. A teljes vonalhálózat 172 km. Nemrégiben a világ ötödik legfejlettebb városi villamoshálózatának választották a bécsit.

A bécsi Operaház előtt húz el az osztrák főváros villamosa Forrás: robertharding/Ellen Rooney/Ellen Rooney

Blackpool (Egyesült Királyság)

Ez az északangol város olyan, mintha egy hatalmas vidámpark és szórakozónegyed lenne. Ráadásul a tengerparton fekszik, amely különleges hangulatot kölcsönöz neki. A véletlen és egy koncert reménye vezetett el ide. Nem tudtam, hogy Blackpoolban jár villamos. Amint megláttam, rögtön felültem rá, s mentem vele fel és alá. Néztem a tengert, vártam az esti koncertet, amely az előadó betegsége miatt elmaradt.

A vidéki Anglia egyik villamosa, amely szintén a tengerparton halad Blackpoolban Forrás: Lantos Gábor

Budapest (Magyarország)

Roppant büszke vagyok arra, hogy a National Geographic szavazásán a budapesti 2-es járatot beválasztották a világ tíz legszebb villamosvonala közé. A hozzánk látogató turisták imádják. Én is. A Fonográf együttes persze nem biztos, hogy a kettesről írta meg dalát, de a lényeg, hogy nálunk még a villamosról is tudnak énekelni.

Egy internetes szavazáson a világ legszebb villamosvonalai választották be a budapesti 2-es járatot Forrás: Photononstop/Photononstop/Emilie Chaix

Brünn (Csehország)

Telc felé utazva csak pár órát töltöttem el Brünnben. Éppen akkor értem a belvárosba, amikor hangos csattogással feltűnt a város nosztalgiavillamosa. A morva fővárosnak majdnem 71 kilométer hosszú a villamoshálózata. Ezt az öreg kocsit viszont tényleg csak ünnepnapokon veszik elő.

Brünn muzeális villamosa Forrás: Lantos Gábor

Christchurch (Új-Zéland)

Kilométerben hazánktól ez a legtávolabb közlekedő villamos. De azt is mondhatnám, hogy ez a villamosjárat van a legközelebb a Déli-sarkhoz. Új-Zéland déli szigetének legnagyobb vásorában közlekedik a tündéri piros járat. A piciny belvárosban zakatol körbe-körbe, reggeltől estig.

Új-Zéland egyik villamosa a déli szigeten, Christchurch városában Forrás: Lantos Gábor

Debrecen (Magyarország)

Valaki azt mondta, hogy ez a villamos „özönvíz előtti”. Neve is van, Bengálinak hívják. Ez a típus 2014. április 30-án, 18 órakor indult utolsó menetrend szerinti útjára Debrecenben.

Debrecen öreg villamosa, a "Bengáli" halad el a Nagytemplom előtt Forrás: hemis.fr/TORRIONE Stefano / hemis.fr/Torrione Stefano

Helsinki (Finnország)

Nem tehetek róla, nekem ezek a zöld villamosok is a kedvenceim közé tartoznak. A finn főváros barátságossága, emberléptéke hamar megfogja az utazót. Ezek a járgányok mínusz 25 fokban is biztonságosan közlekednek, és miközben odakint farkasordító a hideg, bent a kellemes melegben az ablakon át szemlélhetjük Helsinki látványosságait.

Helsinkiben zöld színűek a villamosok Forrás: Lantos Gábor

Hongkong (Kína)

Amikor azt hittem, hogy villamosügyben már nem lehet meglepetést okozni, akkor láttam meg Hongkongban ezeket az emeletes villamosokat, amelyek belseje fából készült. Hongkong tömegközlekedése ezekből a villamosokból, az autóbuszokból, a metróból, hajókból és kompokból áll. Riksa csak a hongkongi múzeumban látható.

Hongkong emeletes villamosa a tizedik emeletről fotózva Forrás: Lantos Gábor

Krakkó (Lengyelország)

Volt olyan év, hogy egész Európát tekintve Krakkóban közlekedett a kontinens díjnyertes villamosa. Ezt nem én állítom, erről csak olvastam, amikor a lengyel városban jártam. Meg azt is olvastam, hogy Krakkóban semmilyen nevezetesség nincs messzebb 200 méternél. Persze csak akkor, ha villamossal közlekedünk és tudjuk, hol kell leszállnunk.

A lengyelországi Krakkó kék villamosa Forrás: Lantos Gábor

Lisszabon (Portugália)

Sokak szerint ez mindent visz. Mármint szépségében, romantikusságában, ódonságában, nagyszerűségében. Nehéz ezzel vitatkozni. Lisszabon öreg villamosai nemcsak a síneken, hanem a fényképeken is remekül mutatnak. Ez itt éppen a Sé katedrális előtt csattog el.

A Lisszabont imádók az öreg sárga villamosokat szeretik a legjobban Forrás: Lantos Gábor

Melbourne (Ausztrália)

Nehezen hihető, de Melbourne-ben 1906 óta járnak villamosok. A második világháború után voltak olyanok, akik szerették volna felszámolni Victoria állam fővárosának villamoshálózatát. Szerencsére nem sikerült nekik. Ma már 245 kilométer hosszan poroszkálnak, mennek, vágtatnak a villamosok ebben a csodálatos városban.

A melbourne-i St. Paul-katedrális előtt halad el ez a két villamos Forrás: XINHUA/Copyright [c] 2008 xinhua All Right Reserved/Chen Xiaowei

Moszkva (Oroszország)

Nem tudom, hallottak-e már arról, hogy az orosz fővárosban minden évben megrendezik a villamosok fesztiválját? Egy ilyen alkalommal készített fényképet a RIA Novosti fotósa. Manapság Moszkva A jelű villamosát kifejezetten azoknak ajánlják, akik a hatalmas város nevezetességeit villamosból szeretnék megnézni.

Villamosfesztivál Moszkvában Forrás: RIA Novosti/Ramil Sitdikov

Oslo (Norvégia)

A norvég fővárosban az a jó, hogy a villamosok simán felkapaszkodnak a települést körbeölelő hegyekre, meg úgy kanyarognak a szűk belvárosi utcákban, mintha nem is északon, hanem valamelyik dél-európai városban lennénk. Ezek a kék villamosok akkor mutatnak a legszebben, amikor Oslót beborítja a hó, és a városra leszáll az este.

Oslo villamosait nem olyan régen modernizálták Forrás: Lantos Gábor

Róma (Olaszország)

Az Örök Város nyolcas villamosához különös történet kapcsolódik. Éppen ásatásokat végeztek a vonal mentén, amikor kiderült, hogy a Largo Argentinán a villamosvonal alatt fekvő helyen ölték meg Julius Ceasart. Róma városvezetése nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megőrizze a villamosok népszerűségét. 2013 óta zenés járatokat is közlekedtetnek az olasz fővárosban.

Róma öreg barna villamosa a Termini pályaudvar előtt Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Lars Halbauer

San Francisco (Egyesült Államok)

A Cable Car az a villamos, amelyet gyerekként tátott szájjal bámultam a Magyar Televízióban. A San Francisco utcáin című bűnügyi sorozatban gyakran feltűnt ez a remek közlekedési eszköz. Később, amikor felnőttfejjel a kaliforniai városban jártam, magam is segíthettem a Cable Car alsó végállomásán megfordítani ezt a villamost. (Ennek az összeállításnak amúgy ez a kakukktojása. Hiszen a Cable Car voltaképpen egy kötélvontatású vasút, nem klasszikus villamos. Ugyanakkor akárhány útikönyvet is olvas az ember San Franciscoról, valamennyiben a "híres friscói villamosról" írnak. Ezért került bele ebbe az összeállításba.)

Filmek főszereplője is a Cable Car San Franciscóban Forrás: robertharding/Fraser Hall/Fraser Hall

Stockholm (Svédország)

Stockholmban mindössze két villamosvonal van. Ez az egyik. A jó öreg svéd 7-es, amely a belvárosból megy ki Djurgardenbe. Ez a kép 2004-ben készült, akkor még ezek az öreg kocsik csattogtak kifelé. Mára modernizálták őket, eltűnőben a svéd romantika. Kár érte.

Stockholmban ez az öreg járat vitt ki Djurgardenbe 2004 nyarán Forrás: Lantos Gábor

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről