Felszállóágban érte a turizmust az újabb terror

Vágólapra másolva!
A legutóbbi londoni és sharm-es-sejki terrortámadások a lehető legrosszabbkor épp felszállóágban érték a nemzetközi turizmust, mely a jelek szerint - átmeneti visszaesés után - sikeresen vészelte át az elmúlt évek hasonló akcióit. A mostani akciók hatásait még nehéz felmérni - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A múlt szombati brutális terrorakció épp azt az Egyiptomot érte, amely az elmúlt évben a legdinamikusabban növelte a közel-keleti és észak-afrikai térségben a külföldi látogatók számát. A Nílus menti országba tavaly mintegy 8 millió turista érkezett, 34 százalékkal - 2 millió fővel - több mint egy évvel korábban.

A 70 százalékos munkanélküliséggel küzdő Egyiptom fő bevételi forrása a turizmus, ráadásul a legutóbbi merénylet az egyik legkedveltebb üdülőhelyen, a Sínai-félszigeten található Sharm-es-Sejkben történt. A merényletet követően a külföldi turisták egy része azonnal elhagyta Egyiptomot, és sok nyugati állam felszólította polgárait, hogy a közeljövőben ne is utazzanak az észak-afrikai országba. Az egyiptomi hatóságok igyekeznek minél hamarabb helyreállítani a károkat, épp ezért a turisztikai miniszter abban reménykedik, hogy a robbantások csak rövid ideig lesznek hatással a turizmusra.

Optimizmusa nem feltétlenül indokolt, ugyanis a korábbi tapasztalatok - például az 1997-es luxori támadást követő időszak - azt mutatják, hogy egy hasonló akciót követően akár 14 százalékkal is visszaeshet az adott ország turisztikai forgalma. A londoni egymást követő merényletek is várhatóan hosszabb negatív hatást fejtenek ki a brit főváros turizmusára, és az éves 15 milliárd fontos turisztikai bevételek akár 2 százalékkal is csökkenhetnek.

A szakemberek ennek ellenére egyelőre bizakodóak. Most mindenki a legérzékenyebbnek számító amerikai és japán turistapiacot figyeli: ameddig ők utaznak, túl nagy baj nincs. A japán turisták különösen érzékenyen reagálnak a hasonló eseményekre: amint kormányuk határoz egy adott régió negatív besorolásáról, már el is hagyják a térséget. A bizakodásra egyelőre az ad okot, hogy a japánok az iraki háború kezdetén és a SARS-járvány kitörése után sem utaztak, most viszont még igen.

A mostani terrorakciók időzítése azért is aggasztó, mert a turizmus tavaly kiugró évet zárt, és az ideit is jól kezdte. Az elmúlt évben a turizmusból származó bevételek rekordmértékben, 10,3 százalékkal 622 milliárd dollárra növekedtek világszerte, és a látogatások száma is 10,7 százalékkal bővült. A bevételek felét Európa, húsz-húsz százalékát Amerika és Ázsia, három-három százalékát pedig Afrika és a Közel-Kelet realizálta.

Három rossz év után fellendült a turizmus Észak-Amerikában és Európában is, de az öreg kontinensre és Ázsiára is egyre jellemzőbb, hogy a látogatók számának növekedése mellett a bevételek növekedése elmarad, ami azt jelenti, hogy rövidebbek az utak. A turizmusból származó bevételek alapján felállított ranglistát az Egyesült Államok vezeti, majd Spanyolország, Franciaország és Olaszország következik - írja a Népszabadság.