Sappada

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A sappadai pályarendszer az egyik legközelebbi olaszországi síterep, a Dolomitok szívében, 60 kilométerre a híres Cortina d'Ampezzótól. Budapesttől mintegy 630 kilométernyi autózás után érhető el, és mivel a magyarországi szakaszt leszámítva végig autópályán haladhatunk, 8 óra alatt kényelmesen odaérhetünk. A pályák a falun átvezető út két oldalán helyezkednek el, az egyes pálya-csomópontokat síbusz köti össze. Sappada területén számos apartman és hotel közül válogathatnak a síelők, de az egyik legnépszerűbb szálláslehetőség a pályáktól mintegy 6 kilométerre lévő olcsó Sporthotel. A két épületből álló turistahotel gyönyörű parkos környezetben, egy domboldalon áll és egyidejűleg több száz síelő elszállásolására alkalmas. Bár a szálloda szobái nem nevezhetők elegánsnak és tágasnak, a hotelben található uszoda, szauna és gőzfürdő feledteti ezt az apró kényelmetlenséget. A hotelt elsősorban baráti társaságoknak, diákcsoportoknak ajánljuk, aki nyugalmasabb elhelyezést keres, jobban teszi, ha más hotelt választ.

A sappadai pályák többsége kék és piros nehézségű, így a kevésbé gyakorlott síelők is bátran nekivághatnak a lejtőknek. Természetesen a profiknak sem kell szomorkodniuk, vannak fekete pályák is, és a snowboradosok is megtalálhatják a nekik való terepet a két éve átadott Snowboard-parkban. Sízés után pedig mindenkit vár a Nevalandia nevű szórakoztató park, ahol korcsolyázni és jégdozsdemezni is lehet.

Természetesen az olasz sípályák többségéhez hasonlóan Sappadán is több étterem, kávézó áll a síelők rendelkezésére a pályák mentén, ahol a kevésbé aktív síelők észrevétlenül elbliccelhetnek egy-két órát a teraszon napozva egy jó kis Bombardino társaságában.

A sappadai bérletárak az olcsóbbak közé tartoznak Olaszországban, egy 5 napos felnőtt bérlet 97 euróba, ugyanez a gyerekeknek 72 euróba kerül. A legtöbb bérlet egy napra Cortina'd Ampezzóba is érvényes.

Pályák hossza: 18 km

Pályák magassága: 1250-2050m

Pályák összetétele: 2 fekete, 9 piros, 6 kék, 1 zöld

Liftek: 5 ülőlift, 7 húzólift,

Sífutó pályák hossza: 23 km