Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kevesebb turista érkezett az év elején

Vágólapra másolva!
A kereskedelmi szálláshelyeken az idén az első negyedévben 2,65 millió vendégéjszakát töltöttek a bel- és külföldi turisták, ami az előző évinél 3 százalékkal alacsonyabb - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Vágólapra másolva!

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 37,5 milliárd forint bruttó bevételt értek el az idei első három hónapban, ez folyó áron 5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az összes bevétel közel fele a szállásdíjakból, 28 százaléka a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 23 százaléka a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott.

A kereskedelmi szálláshelyeken az idén január-februárban 1,579 millió vendégéjszakát töltöttek el a bel- és külföldi turisták, ez előző évinél 1,7 százalékkal több. Januárban 4 százalékkal több, februárban 0,6 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Tavaly az első negyedévben a kereskedelmi szálláshelyekre 493 ezer külföldi és 561 ezer belföldi vendég érkezett. A külföldiek 1,4 millió, a belföldiek 1,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldi vendégek száma 18, az éjszakáké 14 százalékkal nőtt. A belföldi vendégek száma 9, a vendégéjszakáké 7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

2006 első negyedévében a kereskedelmi szálláshelyekre 476 ezer külföldi vendég érkezett, akik 1,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 4, a vendégéjszakáké 8 százalékkal csökkent 2005 azonos időszakához képest.

Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek 11 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint 2005 hasonló időszakában. Az Európai Unió országai közül a Görögországból, Ciprusról, Szlovákiából és Franciaországból érkező állampolgárok vendégéjszakáinak száma növekedett, a többi tagországból csökkent a Magyarországra irányuló forgalom.

A különböző szállástípusok közül - az ifjúsági szállók kivételével - minden szállástípusban csökkent a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest. A visszaesés leginkább a kempingeket, legkevésbé a szállodákat és a panziókat érintette. A külföldivendég-forgalom 3, illetve 7 százalékkal bővült az Észak-Magyarország és a Dél-Alföld régiókban, a többi régióban kisebb-nagyobb mértékű csökkenés figyelhető meg.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 591 ezer belföldi vendéget és 1,3 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 4, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A szállodai belföldi forgalomnak az átlagot meghaladó bővülése folytatódott: 7 százalékos volt mind a vendégek, mind a vendégéjszakák számának növekedése. A többi szállástípusban kevesebb éjszakát töltöttek el a belföldi vendégek, mint tavaly ilyenkor.

A szállodák átlagosan 35,9 százalékos szobakihasználtsággal működtek a megfigyelt időszakban. A szobafoglaltság az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékponttal csökkent.

Az év első három hónapjában a kereskedelmi és magánszálláshelyek 1,2 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket. Márciusban 1.904 kereskedelmi szálláshelyen - köztük 671 szállodában -, valamint 1.214 magánszálláshelyen volt lehetőségük a vendégeknek üdülési csekk beváltására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről