Szúnyogmentes nyaralóhely az Adriánál

Vágólapra másolva!
Horvátországban, a Kvarner öbölben fekvő Lovran olyan tengerparti városka, ahol esténként nyugodtan lehet üldögélni a szabadban, senkit nem kínoznak a szúnyogok, mert a települést babér ligetek veszik körül, ez riasztja el a kellemetlen rovarokat.
Vágólapra másolva!

Lovran a nagy kikötővárostól, Rijekától (Fiume) mintegy 30 kilométerre nyugatra fekszik az Ucka hegy lábánál, Lauriana néven a római idők óta lakott település és elnevezése is a babérra utal (latinul: laurus nobilis). A növény decemberben virágzik, később csatlakozik hozzá a leander és a rozmaring.

A tengeri páradús, sós és a hegyoldal ózondús levegőjének keveredése gyógyító hatással van az asztmás és az allergiás betegekre, de a keringési zavarokkal és a tüdőproblémákkal küszködőkre is. Ezért a turizmus ezen a vidéken a gyógykezeléssel indult meg a XIX. század második felében. A tüdőbajban szenvedő Feszty Árpád (1856-1914), a nevével fémjelzett körkép híres festője is Lovranban kezeltette magát, és ott is halt meg a Villa Florában, amelynek falán emléktábla hirdeti nevét.

Vojko Brubnjak, a helyi idegenforgalmi közösség vezetője szerint a négyezer lakosú városka létszáma nyáron megduplázódik, főként német, olasz, osztrák és magyar turisták élvezik a 13 kilométeres tengerparti sétányt, az aprókavicsos strandokat, a nyáresti zenés programokat.

A turisztikai szakember megemlítette, hogy Lovran testvérvárosi kapcsolatban van Budapest XVII. kerületével, Rákosmentével, és hogy nemrég kiállítás nyílt Lovranban a budapesti kerület küldöttségének jelenlétében Pannonhalmi Zsuzsanna keramikus művész alkotásaiból.