Nyaralás: Horvátország vagy Balaton?

Vágólapra másolva!
A nyaralás előtti legfontosabb kérdés szinte mindenki számára, hogy mekkora összeg is áll rendelkezésre az utazásra, s legtöbben csak ennek ismeretében választják ki a úticélt. A közhiedelemmel ellentétben a Balaton azért még mindig olcsóbb Horvátországnál. A legdrágább ország Franciaország. 
Vágólapra másolva!

A magyar turisták által leginkább látogatott külföldi úti cél Horvátország, de ha a nyaralás minden várható költségét összeadjuk, kiderül, hogy déli szomszédunk már nem feltétlenül a legolcsóbb. Horvátország az európai viszonylatban szintén átlagosnak mondható az árak tekintetében, ugyanakkor a Balatonhoz képest itt továbbra is másfélszer magasabb árakat figyelhetünk meg. Horvátország elsősorban a szállásdíjak tekintetében drágább hazánknál, az éttermi és kávéházi szolgáltatások árai nem sokkal magasabbak az Adrián, mint a magyar tengeren. 2004-ben az országok rangsora közel hasonló volt, a spanyolországi árak azonban csökkentek, míg Olaszország és Horvátország valamivel drágább lett.

Egy négyfős család számára egyhetes kint tartózkodásra már személyenként 38-40 ezer forintból ki lehet hozni a szállást, de ebben az árban semmiféle ellátás nem szerepel, az étkezést és egyebeket saját magunknak kell megoldanunk. Két főre már valamivel rosszabb a helyzet: egy Trogirhoz közeli faluban a szintén ellátás nélküli apartmanért személyenként 44 ezer forintot kell fizetni augusztus második hetében. A szállásadók nagy része gyerekkedvezményt is kínál a családosoknak, amelynek mértéke eltérő lehet.

A szállásköltség mellett természetesen további kiadásokkal is kell számolnunk, ha Horvátországba készülünk. Az üzemanyag költsége nagyságrendileg megegyezik a magyarországi árakkal, bár a legutóbbi emeléseknek köszönhetően nálunk némileg drágább lehet a benzin. Egy héttel ezelőtt a horvátországi benzinkutaknál átlagosan 8 kunába került egy liter 95-ös benzin, amit, ha - megint csak átlagolva - 39 forinttal számolunk, egy liter benzin 312 forintba kerül. Ha az említett Trogirig utazunk, a megtett út oda-vissza nagyjából 1400 kilométer, azaz a benzinköltség 9 literes átlagfogyasztással számolva alig több mint 39 ezer forintra jön ki.

A benzinköltség mellett autópályadíjakkal is kell számolnunk, ami Magyarországon 2500 forint egy hétre, míg Horvátországban a fizetőkapuknál kifizetendő összeg együttesen 386 kuna, azaz kb. 15 ezer forint. A teljes útiköltség, négy személy esetén tehát 55-58 ezer forint körül van.

Miután megérkeztünk, lepakoltunk és megvolt az első strandolás is, következhetnek az előre nem kalkulálható egyéb költségek. A helyszínen tartózkodó irigyelt tudósítónk szerint a tengerparton egy korsó csapolt sör fajtától függően 12-15 kunába kerül. Boltban ugyanez jóval olcsóbb, csupán 7 kunát kell fizetnünk érte, igaz akkor oda a kellemes érzés. Egy üveg 1,5 literes szénsavas ásványvíz 5 kuna körüli áron kapható, ha pedig a gyerek fagyira vágyik, gombóconként 4-5 kunát kell kiperkálnunk az eladónak.

Nem lehet tökéletes az adriai nyaralás a hangulatos esti vacsorák nélkül. Egy átlagos árfekvésű kikötői étteremben egy pizzáért 30-40 kunát, egy 30 dekás sülthalért 50-70 kunát kell kifizetnünk. A helyi specialitásnak számító és kihagyhatatlan csevapcsicsi 40 kunába, a pljeskavica 50 kunába kerül, hozzá a köretekért 15-20 kunát kell fizetnünk.

Ezekkel az árakkal számolva a négytagú család napi három étkezéssel, plusz a strandon elfogyasztott extra sörökkel, fagyikkal egy hét alatt 250-270 ezer forintot költ el akkor, ha nem akar saját magára költeni. Ez fejenként 62-67 ezer forintot jelent, amihez hozzájön még a közel 40 ezer forintos szállás és az útiköltség egy főre vetített kb. 14 ezer forintja. Egy kényelmes horvátországi nyaralás tehát hozzávetőlegesen 110-120 ezer forintból jöhet ki személyenként.