Fogadó nagykövetek a párizsi turistákért

Vágólapra másolva!
Párizs 34 pontján 156, több nyelven beszélő "nagykövet" fogadja és igazítja útba májustól októberig a külföldi turistákat - adta hírül szerdán a Le Monde című francia napilap.
Vágólapra másolva!

A fővárosi önkormányzat, a turisztikai hivatal és a Párizsi Közlekedési Vállalat (RATP) idén hetedik alkalommal indítja útjára "fogadó nagykövetek" elnevezésű nyári programját, melynek keretében több nyelven beszélő fiatalok tájékoztatják a külföldi érdeklődőket Párizs kulturális rendezvényeiről, sporteseményeiről és egyéb ünnepi megmozdulásairól a város különböző pontjain.

A turistahivatalnak a nagyobb pályaudvarokon és kiállítóhelyeken már meglévő kirendeltségei mellé a főváros legfrekventáltabb helyein - többek között a Notre-Dame-nál, a Bastille-nál, a Városházánál, a Champs-Elyées-n alkalmi bódékat állítanak fel a "nagykövetek" részére, akik igénytől függően személyre szóló tanácsokat is adnak a műemlékeket vagy éppen a modernebb negyedeket kedvelő külföldieknek.

Az RATP közreműködésének köszönhetően 28 metrómegállóban is megtalálhatóak lesznek az összesen tíz nyelven kommunikáló és a várost kiválóan ismerő fiatalok, a turisztikai hivatal pedig "Szeretem nyáron Párizst" címmel négynyelvű ingyenes kiadványt jelentet meg egymilliós példányszámban.

Tavaly nyáron a párizsi fogadó nagykövetek 194 ezer külföldit láttak el hasznos tanácsokkal a francia főváros alapos megismeréséhez. Az érdeklődök 73 százaléka európai volt, elsősorban nem párizsi franciák, spanyolok, britek és olaszok. A Párizst kifejezetten kedvelő amerikaiak mellett tavaly a távolabbi Kínából, Dél-Koreából, Indiából, Brazíliából és Oroszországból is nagy számban érkeztek turisták a francia fővárosba.