Az utca, ahol a pénz születik

Vágólapra másolva!
Ingyenes gyalogtúrán vehetnek részt mostantól a New Yorkba látogató turisták Alsó-Manhattanban, a Wall Street-en, azaz a pénzügyi negyedben. A városba érkező külföldi turisták száma évről-évre nő.
Vágólapra másolva!

A "Wall Street-i túra" közvetlenül a pénzügyi negyedbe vezet - hirdeti a városi sajtóiroda. A séta egyik legnevezetesebb megállója a New York-i tőzsde épülete. Az 1903-ban épült római templomokhoz hasonló stílusú, oszlopos homlokzatú kereskedelmi központ világelső, mind a tőzsdén jegyzett cégek számát, mind pedig a tőzsdei forgalmat tekintve.

A tőzsdepalotától látható a Federal Hall, ami az első városháza helyén áll. Az épületben tartotta első ülését az amerikai kongresszus, jelenleg pedig - többek között - egy korabeli dokumentumokkal és fotókkal színesített várostörténeti kiállításnak ad otthont.

A Wall Street végén, és a séta utolsó állomásaként New York legrégebbi templomát az 1846-ban neogótikus stílusban épült Szentháromság templomot tekintheti meg a túrázó. A körséta a Broadway-en található US Custom House (a vámhatóság épülete) elől hetente kétszer, csütörtökön és szombaton délben indul.

A New York-i turisták hamarosan a taxikban sem érezhetik magukat kiszolgáltatottan. A városban működő mintegy 13 ezer sárga taxit képernyőkkel és modern viteldíj-fizetési rendszerrel látják el.

Az év végére minden taxiba beépítenek egy interaktív monitort, amelynek segítségével az utasok többek között éttermek és az aktuális programajánlatok között is böngészhetnek. A képernyőn ráadásul egy elektronikus térkép segítségével követhetik nyomon, hogy a felhőkarcolók dzsungelében a sofőr merre jár. Az utazás végén pedig elegendő az elektronikus környezetben használható hitelkártyát a kártyaolvasóba tenni.

New Yorkba egyébként évről-évre több külföldi turista érkezik, annak ellenére, hogy az ismert vízumbeszerzési nehézségek, illetve az amerikai repülőtereken tapasztalható kellemetlen biztonsági ellenőrzések sok ország polgárait elriasztanak az utazástól.


Wall Street, New York City

2005-ben 41 millió turista volt kíváncsi New York-ra köztük 6,7 millió külföldi, 2006-ban addig a városvezetés legszerényebb várakozásait is felülmúlóan minden idők legnagyobb számú turista áradatát, mintegy 43,3 millió látogatót regisztráltak.

New York égbetörő számadatai egyedül a szállodaiparnak okoznak némi nehézséget, mert folyamatos növekedés mellett a város közel 80 ezer vendégszobája enyhén szólva is kevésnek bizonyul. Enyhülést hozhat New York számára az a 18 új nagyszabású építkezési projekt, amely 2007 végére plusz 5 ezer szobával egészítené ki a város kapacitását.

Szakemberek szerint New Yorknak érdemes lenne összedolgozni más államok, Tennessee, Lousianna, Kentucky, vagy Texas turisztikai hivatalaival, ugyanis míg New York összeroskad a látogatók súlya alatt, addig a természeti szépségeiről és tradicionális whisky desztilláló üzemeiről híres Mississippi völgye vagy a belső államok például, alig kerülnek az érdeklődés középpontjába. Egyedül a karácsonyi nagybevásárlásra érkező tengerentúli utazók érintik előnyősösen a környező államokat, ezekre a helyekre ugyanis előszeretettel autóznak ki a turisták, mert a vidéki téli romantika felüdülést jelent a tömeges karácsonyi bevásárlás után.

A szálloda-beruházások fontossága mellett a New York-i városvezetést más sürgős feladatok megoldására is kényszeríti a nagyszámú külföldi vendég. Fejleszteni kellene például a saját magát kinövő város tömegközlekedési megoldásait, ennek érdekében regionális vonatokat és 11 új metróvonalat terveznek. A turisták számára ezek közül az a metróvonal lehet a legérdekesebb, amely közvetlenül szállítaná az utasokat Kennedy reptérről egyenesen Alsó-Manhattan forgatagába.