Drágább lesz az amerikai vízum

Vágólapra másolva!
Januártól emelkedik az amerikai vízumok kezelési díja: a megnövelt vízumdíjból származó bevételek hozzájárulnak a 2001. szeptember 11-i merényletek után megerősített biztonsági intézkedések finanszírozásához - jelentette be az amerikai külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A tárca helyi idő szerint csütörtökön közölte: a turizmus, üzleti út és tanulmányok céljából az Egyesült Államokba belépni kívánók vízumkezelési díját 31 százalékkal, a jelenlegi 100 dollárról 131 dollárra emeli, a bevándorló vízumok kezelési díja 6 százalékkal, 335-ről 355 dollárra nő 2008. január 1-jétől.

Tekintettel a biztonsággal kapcsolatos kiadásokra, az új számítástechnikai rendszerekre és az inflációra, a vízumkezelési díj alacsonyabb, mint a nem-bevándorló vízumok előállítási költsége - áll a külügyminisztérium közleményében.

A vízumdíj emelkedése nem vonatkozik azokra az országokra - közöttük több európai uniós tagállamra - amelynek az állampolgárai 90 napnál rövidebb tartózkodás esetén vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba.