Hazai turistautak az interneten

Vágólapra másolva!
GPS-szel a kézben eltévedni az erdőben olyan, mint kizárólag arab betűket olvasni az autópályán. Csak a megfejtés hiányzik - előbbi esetben a turistaút koordinátái. A turistautak.hu oldala azoknak a természetjáróknak segít, akik a technikára hagyatkoznak az eligazodásban.
Vágólapra másolva!

A túrázók legalapvetőbb segítsége, a turistatérkép, amit sokan keresnek az interneten, de sok esetben a klasszikus papíralapú térképek készítői nem teszik közzé online ezeket. Nagy felbontásban, hogy letölthető legyen - jogi szempontok alapján érthetően - pedig főleg nem vállalkoznak. Nem könnyű megtalálni az interneten a különféle, a természetjáráshoz kapcsolódó információs forrásokat sem. Bár sok adatot közölnek tulajdonosaik, ezekre nehéz rátalálni, csak a szerencsésebbek érhetők el linkgyűjteményekben. Turistaszállások, vendéglők, boltok, vízvételi helyek, látványosságok, stb. földrajzi elhelyezkedését nagyon nehéz külterületi címek és megközelítésük leírása alapján, webes térkép nélkül a terepen elképzelni. Aki pedig a túrázáshoz térképes GPS-t vásárol, csalódottan állapíthatja meg, hogy a kereskedők nem tudnak magyar turistatérképekkel szolgálni. Vannak autóstérképek, újabban topográfiai térképek is, de a jelzett túraútvonalak és a turisták által keresett fontos pontok hiányoznak róluk.

A turistautak.hu csapata arra vállalkozott, hogy összegyűjti a turisták számára fontos utakat és pontokat, ezeket földrajzi helyhez kapcsolják, valamint, hogy mindezt térképként, emellett kereshetően és letölthetően megjelenítik az interneten. Mivel a magyar turistautak nyomvonala pontos földrajzi koordinátákkal nem szerezhető be elektronikus formában, úgy döntöttek, hogy maguk járják végig azokat. Vagyis túráik során GPS-el felmérik a turistautak nyomvonalait. A munka lényegében abból áll, hogy a bejárt utat trackben rögzítik, majd az összegyűlt adathalmaz alapján letisztázva megrajzolják a térképi vonalakat. Mindehhez nincs szükség különleges felszerelésre, csupán némi odafigyelésre a bejárás során.

A végeredményül kapott térkép megjelenik a weben, ahonnan többféle formátumban le is tölthető. A nyers turistautakat nagyon jól kiegészítik a topográfiai térképszelvények, a navigációs készülékek többségében ezek fóliaként egymásra helyezhetők. Az összegyűlt topológiai adatbázis alapján közvetlenül a böngészőprogramban automatikusan és kézzel is lehet útvonalat tervezni. Az útvonal kiválasztása után itiner készíthető a fordulópontok térképvázlatával, az út magasság-diagramjával és az utak egyéb jellemzőinek táblázatos összegzésével.

Forrás: [origo]

Az újabb tájegységek felmérése és feldolgozása folyamatosan zajlik. A feldolgozott utakon túl számos track összegyűlt már, amelyeket szintén térképpé dolgoznak át. A weboldalról a nyers trackek is letölthetők, így látható, hogy miből készülnek a térképi vonalak, emellett előzetes információt nyújtanak a még feldolgozatlan, de már bejárt helyekről. Az adatgyűjtés nem fejeződik be a nyomvonalak bejárásával. Menet közben a túrázáshoz kapcsolódó pontokat (POI) is rögzítik, amelyeket lehetőség szerint szintén megjelenítenek majd a térképeken. A folyamat során szorosan együttműködnek a geocaching.hu oldallal. A távlati tervek között a webes adatszolgáltatás szélesítése, wapos elérés és útvonaltervező-ajánló is szerepel.

A turistautak.hu-n összegyűlt adatok saját célra szabadon hozzáférhetők a weboldalon, csak az üzleti célú felhasználás korlátozott. A csapat várja mindazok jelentkezését, akik túraútvonalakon járnak, illetve szívesen vesznek rész az adatgyűjtésben, és/vagy az utólagos feldolgozásban.