Nyaralás bin Laden barlangjában

Vágólapra másolva!
Az online utazási irodák közül elsőként a Travelocity.com-ra szabtak ki súlyos bírságot az amerikai szövetségi hatóságok, amiért a cég a hivatalosan 45 éve tartó embargó ellenére kubai utakat értékesített. Kuba már nem minősül veszélyes országnak, ezért az igazi kalandot keresők más célpont után néznek. A Gonosz-tengelye országai pedig egyre nagyobb üzlettel kecsegtetnek az utazási irodák számára is.
Vágólapra másolva!

A Forbes magazin online kiadásának információi szerint az egyik legnagyobb online utazási portálnak számító Travelocity-t összesen mintegy 183 ezer dollárra bírságolták a hatóságok, mivel az indoklás szerint 1998 januárja és 2004 októbere között 1500 alkalommal sértette meg a tilalmat.

Az amerikai utazási irodák már hosszú évek óta utaztatnak turistákat Kubába, de ezt csak külön engedéllyel tehetik, a Travelocity pedig nem rendelkezik ilyen engedéllyel, s nem is tervezi a beszerzését.

Kubába tehát már Amerikából is viszonylag könnyen utazhat bárki nyaralni, Magyarországon pedig évek óta sláger-úticélnak számít a tehetősebbek körében. A karibi ország ma már egyáltalán nem minősül az utazás szempontjából veszélyes helynek, de a világban több olyan diktatórikus ország van, ahová lassan, fokozatosan elmerészkednek a turisták. Az amerikai elnök által Gonosz-tengelyének nevezett országok pedig egyre inkább felkeltik az utazásszervezők érdeklődését is.

Irán Dubajjal vetekedne

Az "első számú" közellenségnek számító Irán például egyre nagyobb idegenforgalmi bevételekre tesz szert az európai turistákból, s a perzsa ország a lehető legtöbb fórumon hangoztatja, hogy szeretettel várja a nyugati, sőt amerikai turistákat is. Ez még akkor is igaz, ha jelenleg Az országba elenyésző számú, nem muszlim külföldi érkezik.

A nagyra törő tervek nem alaptalanok, hiszen Irán kulturális és természeti kincse a maga nemében páratlan, elég, ha csak Perszepolisz romvárosát, vagy a középkori eredetű Shiraz városát említjük, amelyek közül akár csak egy is hatalmas bevételek forrása lehetne. A turisztikai szakemberek meggyőződése, hogy történelmi emlékei, és természeti látnivalói miatt Iránnak a világ 10 leglátogatottabb ország között lenne a helye, ehelyett az utolsó helyek egyikén áll a sorban, közvetlenül Burkina Faso és Csád társaságában.

Optimizmusra adhat okot, hogy külföldi cégek fokozatosan érdeklődnek a helyi idegenforgalmi befektetések iránt; ezeket 15 éves adómentességgel és egyszerűsített cégalapítási eljárásokkal próbálják ide csábítani. Az iráni vezetés is felismerte a turizmusban rejlő kiemelkedő lehetőségeket, ezért az Iráni Turisztikai Hivatal bejelentette, hogy minden olyan utazási iroda, amely külföldi vendégeket hoz az országba, a turisták után bizonyos összegű állami támogatásra számíthat.

Az iráni idegenforgalom fellendítésében fontos szerep juthat egy parányi kis szigetnek az Arab-öbölben, épp a rohamosan gazdagodó, de lényegében hasonló adottságokkal induló Dubai-jal átellenben. Kish szigete speciális hely, évtizedek óta iráni családok ezrei - és bátor külföldiek is - előszeretettel utaznak erre a parányi földdarabra, hogy egy időre megszabaduljanak az iráni nagyvárosok zsúfoltságától és szennyezett levegőjétől, s nem utolsó sorban, hogy vámmentesen vásároljanak.

Az iráni turizmus irányítóinak nem titkolt célja, hogy a kifejezetten liberálisnak számító szigetet - a nőknek engedélyezett a dohányzás, sőt a bikinis strandolás is - néhány éven belül a példaképnek tekintett Dubajhoz hasonló turisztikai paradicsommá varázsolják. Ennek érdekében hatalmas szállodák épülnek, golfpályákat és vízi vidámparkokat alakítanak ki. A turizmusból élő helyiek pedig aggódva figyelik a nagypolitikát és várják a jobb időket.