Barangolás Magyarország nemzeti parkjaiban

2007.09.28. 11:37

Ártéri erdőkön és gyepeken, a valamikori Nagy- és Kis-sárrét ősmocsarainak maradványain, az Alföldre jellemző szikes pusztákon és a térség hajdani természeti képét őrző erdőssztyeppeken, löszgyepek töredékfoltjain található Körös-Maros Nemzeti Parkban, olyan ritka állatfajokkal találkozhatunk, mint a réti héja, a böjti réce, a bíbic, a földi kutya, a gulipán, és a réti sas.

Forrás: nemzetipark.gov.hu

A Szarvasi Arborétum ma öt fás növénygyűjteményt gondoz 82 hektár területen. A fás növénygyűjteményben közel 1. 600 fa- és cserjefaj, illetve -fajta és fajtaváltozat található. Ebből 1. 200 a lomblevelűek száma (1100 lombhullató, 100 örökzöld), 400 a fenyőféléké, zömmel örökzöldek, mindössze hét a tűhullató fajok száma.

Az Arborétum alapvető értékei, a fák és a cserjék mellett 250 honos és 52 telepített lágyszárú növényfaj és 211 kalapos gomba található a területen.

A nemzeti park területén 5 tanösvény közül választhatunk, attól függően, hogy ártéri erdőségre, gyepek élővilágára, a Holt-Sebes-Körös vidékére, vagy a szikes puszta élővilágára vagyunk kíváncsiak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK