Zeppelin Tokió fölött

Vágólapra másolva!
A turisták néhány éve már világszerte határozott érdeklődést mutatnak az alternatív városnéző kirándulások iránt, és szívesebben mellőzik a hagyományos buszos kirándulásokat. Nincs ez másként Tokióban sem, ahol egy zeppelin fedélzetén járhatják be a várost az érdeklődők.
Vágólapra másolva!

A világvárosok igyekeztek tehát saját lakóhelyük és hagyományaik adta lehető legeredetibb programjával előállni. Így született meg a "San Fransisco ízei" ötórás gasztrotúra, vagy az öbölben szervezett naplementés vitorlás városnézés. Európában is fogékonyak az utazók az újdonságokra: Évente több millióan vesznek részt olyan programokon, mint amilyen a lisszaboni villamos, a bécsi segway, a római futó vagy a szingapúri "kétéltű"városnéző túra.

Néhány éve japán fővárosban úgy gondolták, hogy mivel a város ismert jellegzetessége a példátlan méreteket öltő délutáni csúcsforgalom, ezért igyekeztek felhasználni a városnak ezt a tulajdonságát. A német turisták körében igazán népszerű lett tokiói buszos városnéző csúcsforgalomtúra, mert megismerkedhetek a város fontosabb útkereszteződéseivel, a lakónegyedek elhelyezkedésével, és japán csúcsforgalom íratlan szabályaival, szokásaival.

Tokió most újabb, de kevésbé abszurd ötlettel állt elő: november 23-tól bárki jegyet foglalhat a japán főváros feletti zeppelines városnézés, ahol a résztvevők madártávlatból szemlélhetik a várost.

A Németországban gyártott, 75 méter hosszú, héliummal működő, és három darab kétszáz lóerős motorral üzemeltetett Zeppelin kosarában, egyszerre 7-8 utas számára jut hely. A léghajó sebessége 80km/h és maximum 600 méter magara emelkedik.

Az exkluzív élményt nyújtó, felhőkarcolók fölött elidőző kilencven perces lebegő túra 126 ezer jenbe, vagyis körülbelül 780 euróba kerül. A beszámolók szerint, a lassú lebegés páratlan élményt nyújt, hiszen bőven jut idő mindent a legapróbb részletekig megvizsgálni.

Aki karácsonykor érkezne a japán fővárosba, Szentestén is befizethet egy karácsony esti lebegésre. Az ünnepi díszbe öltözött város páratlan látványt nyújt 600 méteres magasságból. Ugyanígy Szilveszterkor is léghajózhatunk.

A belváros hamarosan tehát ünneplőbe öltözik. Idén azonban szokatlan és felettébb érdekes, mélytengeri hangulatot idéznek föl Tokió Chuo negyedében, méghozzá színes égőkkel és fényfüzérekkel. A Harumi Triton téren körülbelül 100 ezer kivilágított tengeri élőlény formálódik ki az égőkből, a helyi lakosok pedig felállítják a pillepalackokból készült öko fát. Ezen a helyszínen, karácsony estéjén jótékonysági koncert is lesz, a repertoárban főleg kórusműveket hallhat a közönség.

Érdekes esti programban lehet része a látogatóknak a Tokyo Tower-nél, ahol a torony megszokott kivilágítása minden órában lekapcsolódik és, 30 perces fényjáték veszi kezdetét.

A toronyba bárki fel is mehet, és 150 méter magasan pillanthat rá a városra. A belépő 350 és 600 yen között változik.

Szabó Kata