Megújulhat a Ráckevei-Duna-ág

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a Ráckevei- (Soroksári)-Duna-ág revitalizációjának tervezése, amely alapján a Duna-ág rendbetételére mintegy 38 milliárd forint brüsszeli támogatásra lehet pályázni - közölte Papanek László, a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezető-helyettese a távirati irodával.
Vágólapra másolva!

A Csepel-szigetet a keleti oldaláról határoló, 58 kilométer hosszú dunai mellékág sokoldalú hasznosítást tesz lehetővé, de vízminősége az elmúlt évtizedekben sokat romlott. Elmaradtak a fenntartási munkák, emiatt a folyó fenekén hozzávetőleg 6 millió köbméter iszap halmozódott fel, amely a meder vízszállító képességét csökkenti, és folyamatosan rontja a víz minőségét is. Ez a tény az élővilág törékeny egyensúlyát is veszélyezteti - tette hozzá.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatot írt ki az áldatlan helyzet megváltoztatásának tervezési munkálataira. A feladat elvégzésére, a kormány által biztosított közel egymilliárd forint forrásból közbeszerzési pályázatot írtak ki, amelyet az ÖKO Zrt. vezette konzorcium nyert el - utalt rá a szakember.

A terv szerint az egyik legfontosabb feladat a vizet szennyező tényezők felszámolása. Idetartozik a part menti 16 település üdülőterületein keletkező szennyvíz megfelelő elvezetése. Ehhez fejleszteni kell a csatornahálózatot, mert a legtöbb helyen a házakból derítőkbe kerül a szennyvíz.

Az elképzelés szerint az összegyűjtött szennyvizet majd az adott, legközelebbi tisztitó-telepre vezetik. Az FCSM Rt. Délpesti Szennyvíztisztító Telepéről jelenleg a Duna-ágba kerül a tisztított szennyvíz, amely a tervek szerint a jövőben - a Csepel-szigeten keresztül vezetve - a Nagy-Dunába ömlik majd.

Nagy feladatot jelent az iszaptalanítás, vagyis a meder kotrása. A fenékről kiemelt több millió köbméter iszapot a part mentén zagykazettákban halmozzák majd fel. Mivel szerves anyagban gazdag masszáról van szó, egy részét a gyengébb minőségű talajok javítására, a termőföldek gazdagítására szállítják el, más részét pedig területrendezésekhez, rekultivációs munkákhoz fedőanyagként lehet hasznosítani. A terv szerint újjáépítik az 50 évvel ezelőtt tönkrement tassi vízleeresztő műtárgyat is, amely a mellékág biztonságos üzemirányításához, vízszintjének szabályozásához nélkülözhetetlen.

Az öt évre tervezett revitalizációs munka eredményeként 2013-ra az immár megtisztított vizű ráckevei Duna-ágban fellendülhet a víziturizmus, megélénkülhet az idegenforgalom, a folyóban fürödni lehet, és a vízi élővilág is fellélegezhet. Ezzel Budapest vonzáskörzetében egy értékes üdülő-övezet nyeri vissza arculatát, amely fontos gazdasági tényezővé lépteti elő a régiót - mutatott rá Papanek László.