Észak-Koreában már a kínaiakat sem látják szívesen

Vágólapra másolva!
Már a kínaiak beutazásait is korlátozza Észak-Korea - közölték csütörtökön Kínában működő utazásszervezők. Úgy tűnik ugyanakkor, hogy Peking is egyre inkább tehernek érzi szövetségesét.
Vágólapra másolva!

A két ország közötti szárazföldi határ október óta gyakorlatilag le van zárva. Még szerveznek látogatásokat az utazási irodák, de már inkább csak repülőgépes utakat. Aki Észak-Koreába akar menni, annak szinte már csak a repülős utazás lehetősége áll rendelkezésére - mondta egy kínai utazásszervező a brit hírügynökségnek.

A kínai vasutak egy névtelenül nyilatkozó tisztje elmondta a brit hírügynökségnek adott nyilatkozatában, hogy már jóformán csak tehervonatok gördülnek át a két ország határán.

Nagyon szoros szövetségi kapcsolat állt fenn a két ország között a huszadik század második felében. Kína nagy erőkkel támogatta az észak-koreai kommunistákat a koreai háborúban (1950-1953). Sokat romlott azonban a kétoldalú viszony, amióta Peking (1992-ben) felvette a diplomáciai kapcsolatokat Phenjan fő ellenlábasával, Szöullal, és Kína gyümölcsöző gazdasági együttműködést folytat Dél-Koreával.

Peking egyre inkább tehernek érzi súlyos gazdasági nehézségekkel, éhínségekkel küszködő, minden reformot elutasító egykori szövetségesét. A romló viszony kézzelfogható bizonyítéka, hogy Kína kerítést épített a korábban alig őrzött közös határ egyes szakaszain, sőt a Financial Times című lap úgy értesült egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőtől, hogy az utóbbi időben Kína megnövelte csapatainak létszámát az észak-koreai határ közelében.