Szánkópályák itthon és Ausztriában

Vágólapra másolva!
Az időjárás előrejelzések szerint kis szerencsével akár sportolásra alkalmas hó is eshet hegyeinkben az ünnepek alatt. Ilyenkor legtöbbször a síelési lehetőségekről beszélünk, pedig legalább ilyen sokan szeretnek szánkózni is. Magyarországon is találunk remek szánkópályákat, de az igazán jó helyekért Ausztriába kell mennünk.
Vágólapra másolva!

Gyerekként mindenkinek kihagyhatatlan napi program volt télen a sokórás szánkózás a közeli kisdombon, vérre menő versenyekkel, életveszélyes szlalomozásokkal a fák között és nem ritkán komolyabb sérülésekkel. Később igazi kihívásnak számított a Normafa meredek lejtője, vagy a profibbaknak Dobogókő. Hallottuk, hogy külföldön vannak több kilométer hosszú, elkerített, sőt kivilágított pályák, de ezek akkoriban többségünk számára elérhetetlen helyek voltak, mire pedig volt lehetőségünk elmenni messzebbre, a szánkózás iránti szerelem mérséklődött.

Forrás: [origo]

Manapság azért minden sítúrán legalább egyszer felmerül az igény egy jó kis szánkózásra, de a megvalósításba legtöbbször hiba csúszik. Pedig ma már itthon is, de főként Ausztriában számtalan jó minőségű, könnyen elérhető szánkópálya áll rendelkezésünkre. Indulás előtt azért nem árt utánanézni, hogy a kiszemelt osztrák síterepen milyen típusú szánkópálya van: a profiknak való jeges felületű betonvályú, vagy természetes hóval borított erdei pálya. Utóbbiakat általában sárga színnel jelölik a sítérképeken és a legtöbb helyen a pálya mellett szánkókölcsönző is van, így nem kell magunkkal vinni a sportszert.

Forrás: [origo]

A Budapesthez legközelebb lévő rendes szánkózási lehetőség a már említett Dobogókőn van, ami ugyan elsősorban a síelők kedvelt helye, de van hely a szánkósok számára is. Természetesen nem a sípályán, ugyanis a legtöbb lesiklópályán szigorúan tilos és balesetveszélyes szánkózni, ha lehet, ezt a mutatványt, ne nagyon erőltessük. Dobogókőn sem szeretik a szánkósokat a sípályán látni, ezért számukra külön lejtő. A szánkópálya Dobogókő első parkolója melletti erdőben található.

Veszprémtől 50, Pápától mintegy 10 kilométerre fekvő Döbröntén, a falu fölött magasodó "várhegy" oldalán az 1980-as években sípályát alakítottak ki. Az elsősorban kezdőknek ajánlható rövid pályához egyszerű felvonó is tartozik. A várhegy túloldalán alakították ki a szánkópályákat.

Forrás: [origo]

A felnőttek 400 forintért vásárolhatnak fél napra érvényes bérletet. A diákoknak ugyanez 250 forintba kerül. Lehetőség van egyszeri útra érvényes jegy vásárlására is 50 forintért. Csoportos igény esetén hétköznap is elindítják a felvonót.

A tavalyi szezonra újították fel a kőszegi sípálya felvonóját, így kedvező hóviszonyok esetén itt is jobb körülmények között művelhetők a téli sportok. Sajnos a pályához nem tartozik hóágyú, így hómentes napokon a közeli Ausztriába kell átruccanni. A felújított Chernel István sípályán megfelelő hóviszonyok esetén villanyfényes síelési lehetőség és szánkópálya várja a téli sportok szerelmeseit - írja a sielők.hu. Érdekesség, hogy itt, Kőszegen található az ország egyetlen síugrósánca és a városban még egy síugró klub is működik.

Ausztriában ennél jóval nagyobb a választási lehetőségünk van. Itt van mindjárt a világ leghosszabb szánkópályája Salzburg tartományban, Brambergben. A 14 kilométer hosszú pályán a sebességtől függően 30-50 percig élvezhetik a vendégek a csúszást.

Forrás: [origo]

A pályát este tíz óráig teljes hosszában megvilágítják. Szánkót vagy bobot a neukircheni vagy a brambergi sportboltokban lehet bérelni. A Wildkogel lifttel a felnőttek 5, a gyermekek 3 euróért juthatnak fel a hegytetőre, ahonnan a Wildkogelhaus irányába kb. 15 perces sétával érhető el a szánkópálya. A pálya egyébként 2120 méteres magasságból indul és 850 méter a szintkülönbsége.

Magyarországhoz kicsit közelebb, Alsó-Ausztriában is találunk számos természetes szánkópályát. A magyar síelők egyik kedvenc terepén Semmeringen is van például ilyen. A Zauberberg 3 kilométer hosszú természetes pályáját akár éjszaka is használhatjuk, hiszen a pálya teljes hosszában van világítás. A pálya 3100 méter hosszú, szintkülönbsége 350 méter és az indulóállomás 1350 méter magasan található.

Forrás: [origo]

Szintén Semmeringen található egy, az előbbinél rövidebb pálya is, amelyet inkább a gyerekeknek ajánlunk. Itt a szintkülönbség csupán 30 méter és a pálya teljes hossza sem több 200 méternél, ugyanakkor ez is 1030 méter magasan található közvetlenül egy gyereklift mellett. Az összes osztrák szánkópályáról itt tájékozódhat.