Gyógynövénygyűjtő túrák a Bükkben

Vágólapra másolva!
A bükki gyógynövények erejét, és a bükki füvesember, Szabó György gyógyfű keverékeit a tengerentúlon is méltatják. Hétvégén most a magyar természetjárók és kirándulók is megismerkedhetnek az itt termő gyógynövényekkel, és megtudhatják, azt is, mitől rendelkeznek Bükki Nemzeti Park környékén fellelhető herbáriumok lényegesen magasabb hatóanyag koncentrációval.
Vágólapra másolva!

A Bükk-hegységben, 600 méter magasan található Bükkszentkereszt elsősorban a szubalpin jellegű klímájának, kristálytiszta levegőjének köszönheti népszerűségét. A hegyi falut már a múlt században is milliók keresték fel orvosi javaslatra, hiszen a légzőszervi betegségeknek ismert és hatékony gyógymódja volt a bükki magaslaton eltöltött rövid nyaralás. A speciális klíma miatt az itt termő gyógynövények lényegesen magasabb hatóanyag koncentrációval rendelkeznek.

A Bükki Nemzeti Park területén remek háromnapos túrát indítanak most, kora nyáron. A néhány éve kezdeményezett gyógynövénygyűjtő túrák igen népszerűek, hiszen ahogy Bárdos István, a miskolci utazásszervező iroda munkatársa mondja, kéthetente 15-20 fős csoportok járják az erdőket, mezőket, réteket a híres bükkszentkereszti füvesember, Szabó Gyuri bácsi vezetésével. A csoportok összetétele nagyon vegyes: nemcsak természetbarátok, ökoturisták, hanem orvosok és természetgyógyászok és allergiások is felkerekednek.

Forrás: nemzetipark.gov.hu

A bükki füvesember, több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz. Gyógyteái számtalan bajra, nyavalyára adnak enyhülést, köztük a cukorbetegségre is. Különösen az utóbbi tüneteit enyhítő teakeverék miatt vált ismertté a neve, még az óceánon túlról is érdeklődnek utána a betegek. Az orvosság úgy tudjuk, már szabadalmi engedélyekkel is rendelkezik.

Gyuri bácsi már a szezon előtt is adott házipatikus tanácsokat, főleg az allergiásoknak. Ahogy mondta, a leghatékonyabb gyógynövény a pollen allergia ellen az útifű, ez szinte minden allergiára jó. Lehet teaként, nyersen, szárítottan is használni. Ha már előjöttek a tünetek, akkor jóval hosszabb használat után mutatkoznak meg a tünetcsökkentő hatások. Egy éven át minden nap meg kell inni egy útifűből készült teát, és akkor elmúlik az allergia - mondta Gyuri bácsi. Ettől hosszútávra megszűnnek a panaszok, de két-háromévente meg kell ismételni az egyéves kúrát.

Megelőzésnél legfontosabb az immunrendszer felerősítése, erre a legjobb a kakukkfű és a orbáncfű. Ezek egymással is keverhetőek. Egy rész kakukkfüvet kell keverni, egy rész orbáncfűvel. Ebből lehet teát főzni.

Forrás: nemzetipark.gov.hu

A tavalyi évhez hasonlóan az idei évben is megrendezésre kerül a Magyar Nemzeti Parkok Hete. Ezen a héten a nemzeti parkok különböző programokkal és kedvezményekkel várják látogatóikat. Ennek keretében június 8-án vasárnap indul a szezon első gyógynövénytúrája "A gyógynövények erejével" címmel. Indulás Bükkszentkeresztről reggel tízkor.

A részvételi díj kétágyas szállás esetén 23 ezer forint/fő. Ez az összeg tartalmaz két éjszakára szóló szállást, teljes ellátást, szakszerű tájékoztatást, szakembert a gyógynövénygyűjtéshez, teakóstolást, és igény szerint a miskolci pályaudvarról transzfert is biztosítanak 2500 forintos áron. Aki az első túráról lemaradna, ezen a nyáron még négy ízben lesz lehetősége, hogy fűben-fában orvosságra leljen.

Sz. K.