Franciaország legszebb kilátóhelyei

Vágólapra másolva!
Manapság már minden turista igyekszik külföldi útjait a saját igényeire szabni. Sokan keresik a tematikus kirándulásokat, ahol mindenki az érdeklődési körének megfelelő programot talál. Barlangtúrák, vártúrák, gasztronómiai és kulturális kiruccanások mind egyre népszerűbbek. Újabban a geográfia és a domborzati jelenségek megszállottjai is hallatnak magukról. Rekordmagasságú homokdűnék, szelíd dombok, hegyi utak, kilátótornyok, régi várromok: íme néhány Franciaország legszebb kilátóhelyei közül.
Vágólapra másolva!

A Bretagne és Normandia között található gyönyörű Mont-Saint-Michel-t senkinek nem kell bemutatni. Az idők folyamán Franciaország egyik jelképévé vált ez a lenyűgöző természet- és műemlékvédelmi terület. A víz ár-apály játékának köszönhetően a félsziget hol elmerül, hol egészen kiemelkedik a tengerből. A félszigeten álló az apátsághoz és az alatta húzódó középkori városrészhez meseszép sétát tehetünk gyalogosan, vagy akár lóháton. A turisták ezután a híres Mere Poulard étteremet ajánlják.

Bordeaux környéki Arcachon medencében egyenes vonalú partszakaszok és homokdűnék uralják a területet, amíg csak a szem ellát. Kiterjedt területű védett medence, számos tradicionális osztrigatenyésztő parkkal, divatos fürdőhelyekkel - mint amilyen Cap Ferret és Arcachon - és a végtelen fenyőerdőkkel tarkított vidék. Ezt a sík, de gyönyörű területet három kilátóhelyről csodálhatjuk meg. A Sainte-Cécile "Tour métallique" kilátójából, Arcachon történelmi kerületének szívéből, vagy a Lege-Cap Ferret világítótornyából. Szintén gyönyörű kilátás nyílik a vidékre a "Dune du Pyla" homokdűnéiről, mely Európa legmagasabb (110 m.) dűnéje. Tetejére egy vaskos falépcső vezet, ahonnan a homok aranyló színe és az óceán gyönyörű látványával páratlan élményben lehet részünk. A tapasztalt turisták könnyű, bokánál becsatolható gumiszandált javasolnak lábbeliként, mert a lábunk mélyen belesüpped a dűne finom homokjába.

Forrás: [origo]
Lége-Cap Ferret

Marseilles közelében található Cassis apró, elragadó kikötője nem mindennapi környezetbe ékelődik. Marseilles felé a nyugati parton vadregényes, fehér homokos öböl húzódik, másik irányba, Ciotat felé pedig a Cap Canaille magas, vörös sziklái magasodnak. Ebbe az irányba kiváló gyalogutak vezetnek a sziklacsúcsokhoz, ahonnan szép látvány nyílik az azúrkék tengerre. Marseille kikötőjéből sétahajók is indulnak a vidék öbleinek felfedezésére, melyekre ajánlott az előző napon jegyet váltani.

Forrás: [origo]
Cassis kikötője

Nizza környékén gyönyörű panoráma nyílik az úgynevezett Corniche párkányútról, mely a meredek sziklákba kapaszkodva húzódik a tengerpart mentén, és számos látnivalót tartogat az utazóknak. Ilyen például Nizza és Menton között található gyönyörű Villefranche-öböl, vagy az antik Via Julia útvonal. De érdemes ellátogatni az 500 méter magas Boron hegyhez is vagy Turbie-be, az egyedülálló gallo-román műemlékhez.

Forrás: [origo]

Provance a geoturisták egyik igen kedvelt és keresett célpontja. Az egész régiót büszkén uraló Ventoux hegy 1912 méteres magasságig emelkedik, és a csúcs felé vezető kanyargós úton a kirándulók, de még a kerékpárosok is többször megállnak. A kilátóhelyek kiépítettek, sok helyen pad és távcső is található. A hegycsúcs körül a sok apró falucska, mint Sault, Monieux, Brantes, Bédoin és Malaucene mind nagyon népszerűek.

A másik kedvelt provence-i kilátóhely a Verdon torkolat. A Verdon folyó 30 kilométeren keresztül kanyarog Európa talán legszebb kanyonjában, ahol 100 és 600 m magas sziklák húzódnak a Castellane és a Sainte-Croix tó vidékén. A folyó mindkét oldalán egy-egy párkányút vezet, ahonnan szép kilátás nyílik. A visszatérő turisták szerint legalább két napra van szükség ahhoz, hogy bejárjuk autóval a területet. A lelkes gyalogtúrázóknak pedig a híres "sentier Martel" útvonalat érdemes követni, amely idővel a torkolat belsejébe vezet.

Provance székhelye, Aix-en Provence szellemi és kulturális központ. Lakói féltve őrzik Cezanne, Mistral, Stendhal, Zola hagyományait, hiszen ezek a művészek, mind Aix-en Provence szülöttei. A város élettel és színekkel teli miliője, korábban az impresszionistákat, manapság pedig a turistákat érinti meg.

Forrás: [origo]

A kilátóhelyek felé igyekvőknek a város széli Bibemus ösvényt kell keresniük, amelyen haladva eljuthatnak a Bimont gáthoz, és mindeközben elmerenghetnek a Sainte-Victoire hegy látványán. Visszafelé, bent a városban rengeteg melegvizű forrás található, amelyek köré remek fürdők épültek. Itt mindenki kipihenheti a gyalogolás fáradalmait.

A Déli Alpokban található Meije csúcsa, 3982 m magasan húzódik. Télen a gleccserei és hegyoldalai híres vadsíelő helyek, amit nyáron gyalogszerrel keresnek fel a turisták. Az ösvényeken minél magasabbra jutunk annál szebb kilátás fogad minket. A 3220 méter magas Ruillans hágó például az egyik legkedveltebb kilátóhely, mert a völgyek felé különösen szép vízesések törik meg a sziklákat. Itt található a hegyi falu, Grave, mely a turisták szerint az egyiklegszebb település Franciaországban. Az autósok a híres Lautaret hágón is átkelhetnek, az N90-es úton.

Hét kilométerre Royan-tól és Verdon-sur-Mer-től, található a Cordouan világítótorony."Világítótornyok királya vagy a királyok világítótornya" elnevezés szerint a világítótornyok legszebbjeként tartják számon.

Forrás: [origo]

A torony a Gironde torkolatának kezdetét jelzi, ami egykor, de még ma is fontos a torkolatban közlekedő teherszállító hajók számára. Cordouan-t 1584-ben építették, közel hat emelet magasságúra, a belső tereket pedig márvánnyal és nemes fával díszítették. A kilátóba gyalog lehet felmenni, így a turistáknak 311 lépcsőfokot kell megmásznia a látványért. A világítótorony áprilistól októberig látogatható.

SZ.K.