Az étel és ital mellékes a világ legjobb tetőteraszain

Vágólapra másolva!
A kilátás mellett a kiszolgálás, az enteriőr, a kellékek és a kiegészítők a legfontosabbak, de van, ahol csak a sokadik szempont az elfogadható ár. Íme világ öt legjobb tetőterasza, ahol mindig kellemes a klíma, ahol remek italokat kevernek, és ahol a turisták inkább a kényelmet, mintsem a fényűzést keresik. Persze vannak kivételek.
Vágólapra másolva!

A tetőteraszok és tetőkertek építése igen népszerű világszerte. A tengerentúlon a jelenség egy időben olyan kedvelt volt, hogy a magánházak tulajdonosai is átépítésbe kezdtek. Torontóban például nyaranta a legjobb házibulikat a vöröstéglás viktoriánus házak tetején tartják, a város görög negyedében pedig a tulajdonosok termőfölddel terítik be a tetőt, és szőlőt nevelnek rajta. A jövő teraszos szórakozóhelyei azonban okosan elegyítik majd a városi kellemet és a zöld gondolatot, vagyis a vállalkozók elkezdik parkosítani a táncparkettek és bárpultok környékét.

A Budapesten található tetőteraszos szórakozóhelyeket inkább a szokatlan környezetért, és nem a külsőségek miatt keresik a bulizni vágyók. Ezek a helyek többnyire a pesti romkocsmák stílusában épültek, fényűzésnek tehát nyoma sincs. A belföldi és külföldi vendégek ettől függetlenül elismerően szólnak a pesti tetőteraszokról, de vajon mi a helyezet a nagyvilágban?

Sirocco: Bangkok, Thaiföld

Forrás: [origo]

2003-ös megnyitó óta a tetőteraszok versengésében gyakorlatilag verhetetlen a bangkoki Sirocco Bar. A Chao Praya folyó tőszomszédságában és az arra merőleges Silom Road-on található State Dome 64-ik emeletén a bár, ahol a kilátás az egyik legfontosabb látványelem. A teraszon 2-4-6 és nyolcfős asztalokat helyeztek el, az egyszerű elegancia jegyében. A giccses kiegészítők helyett itt többnyire a séfek kezeit figyelik a vendégek, akik minőségi alapanyagokból készült ételkölteményeket szervíroztatnak a pincérekkel. Az üzletemberek és a pazar látványért felliftező turisták háromféle menüből választhatnak, a hét hat napján pedig jazz formációk lépnek fel a Sirocco színpadán

A foglalás még öt évvel a nyitás után sem egyszerű, mindenesetre még a turistáknak is erősen javallott az úgynevezett dress code betartása. Ez annyit jelent, hogy lehetőség szerint, mellőzzük a strandpapucsot, a pólót és a rövidnadrágot. Az uraknak hosszú ujjú ing, és zárt cipő minden esetben kötelező. A biztonsági előírások értelmében bőrönddel, bevásárló szatyrokkal és kosarakkal ne menjünk vacsorázni, a gyerekeket pedig a felnőttekhez hasonlóan a szolid elegancia igényével öltöztessük. Ha meglepnénk hozzátartozóinkat, barátainkat, 1-2-3000 baht-os ( 5-, 10-, 15 ezer forintos) ajándékutalványt is válthatunk a Sirocco bárba.

Condesa Df: Mexikó város, Mexikó

Forrás: [origo]

Az angol és egyiptomi gyökerekkel rendelkező belsőépítész, dizájner India Madahvi számos munkája aratott sikert a közelmúltban. Közülük is csak egy a Mexikóvárosban felújított Condesa DF szálloda. A kellemes kertvárosi környezetben található saroképület a New Yorki Vasalóház formájához hasonlóan háromszög alakú szobákat kínál, az Avenida Veracruz utcában. A lényeg azonban a barátságos hangulatú, és a legkevésbé sem hivalkodó tetőterasz, egy félkör alakú kanapéval és néhány natúr színű napernyővel.

The Penthouse: Madrid, Spanyolország

Forrás: [origo]

Mexikói testvérével szemben, a madridi Szent Anna Plázában található Hotel Reina Victoria tetőterasza divatos, felkapott hely, ám a tervezést illetően nem annyira barátságos, és meleg hangulatú. A spanyol celebek által gyakran látogatott tetőteraszon kivétel nélkül mindenki feltűnő szerelésben tetszeleg, a pultosok dohányoznak, az ital olcsó, a kilátás pedig tökéletes. A terasz hajnal 3-ig várja a bulizni vágyó turistákat, de a tapasztalt utazók felhívják a figyelmet, hogy az igazi sorban állás csak éjfél után kezdődik. Mivel a The Penthouse tulajdonosa Rande Gerber (Cindy Crawford férje) turisták is tudják, hogy itt gyakran találkozhatnak világhírű színészekkel, popsztárokkal.

Joe Fortes: Vancouver, Kanada

Forrás: [origo]

A nyugati part egyik legvibrálóbb városának szívében, a divatos Robson utcában található a világ talán leghangulatosabb tetőterasza. A tetőtér gránit burkolata alatt fűtőszálak futnak, így a turisták egészen kora őszig élvezhetik az óceán friss levegőjét és a partvidék legfinomabb tengeri fogásait. Vancouverben különösen értik a tenger gyümölcseinek elkészítését. Az enyhe Vancouver-i télben a tetőre ültetett tisza- és tölgyfák könnyedén átvészelik ezeket a hónapokat, nyáron pedig egészen különleges élménnyel ajándékozzák meg a vendégeket. A jövő tetőteraszai - legyen az szimpla étterem, vagy élőzenés lokál - egyre inkább kizöldülnek majd. Nemcsak óriás cserepekbe ültetett virágok, hanem kevéske földréteggel beérő cserjék és bokrok is színesítik majd a hangulatot.

Aki ebédelni vagy vacsorázni szeretne a Joe Fortes-ban, naponta változó, külön ebéd, és külön vacsora menüből választhat. Az étterem miliőjét, remek fogásait és gazdag borválasztékát legalább 30 nemzetközi díjjal jutalmazták már.

Captain Bar: Sanghaj, Kína

Forrás: [origo]

A Captain's Hostel a Pudong (üzleti) negyedben található, alig öt perc sétára a Nép Terétől. A drágaságáról is ismert sanghaji belvároshoz képest az árak itt egészen mérsékeltek. A hostel hatodik emeletén este remek kilátás nyílik a neonfényes Sanghajra és a divatos Nanjing Road-ra.

Nagyszerű alakalom a diskurálásra, ismerkedésre, hiszen az ilyen adottságokkal rendelkező hostelek mindig tele vannak a világ legkülönbözőbb tájairól érkező turistákkal. A Fuzhou utcában rengeteg a gyalogos, de aki nem tudja a házszámot, könnyen elmehet a Captain mellett. Igaz, a hely egyszerű hostelként jellemzi magát, ám a rusztikus bútorok, az üvegcsillár és a súlyos drapériák inkább Versailles-ra emlékeztetik a turistákat. A hatodik emeleten azonban olcsó a sör, mindig kellemes hangerővel szól az élő zene, van internet kapcsolat és bringatároló is.

Sz.K.