Római vakáció két napban ingyenesen

2008.09.13. 8:29

Rómát nem lehet egy nap alatt felfedezni, de mi van, ha mégis csupán ennyi időnk van az Örök városra, ráadásul mondjuk nyaralás előtt, vagy épp utána vagyunk és nem szeretnénk, vagy nem tudunk nehéz eurókat szánni a belépőjegyekre?

Távolról sem szeretnénk eltanácsolni olvasóinkat a múzeumok látogatásától, akár Rómában, akár más városban töltenek el néhány napot, de van megoldás arra, hogyan lehet pénz nélkül a legtöbbet kihozni egy római vakációból.

Egy római kirándulást legcélszerűbb pontosan előre megtervezni, annak érdekében, hogy a temérdek látnivaló közül minél többet tudjunk felkeresni, ráadásul az sem baj, ha közben nem loholjuk ki a lelkünket, s akár még élvezni is tudjuk az információáradatot. Természetesen két nap alatt nem jut idő mindenre, ezért a területi elhelyezkedés alapján is szelektálhatunk. Kiindulásnak hasznos lehet böngészni a romaturismo.it oldalt, ahol az összes, Rómában lévő ingyenes látnivalót összegyűjtötték.

Forrás: [origo]
Forum Romanum

Nézzük részletesen. A szálláshelyünk elhelyezkedésétől függetlenül remek kiindulópontja lehet egy római napnak, ha a város tulajdonképpeni középpontjától, a Piazza Venezia monumentális fehér emlékművétől indulunk. Kapaszkodjunk fel a Capitolinus dombra - az ókori Róma hét dombjának egyike - vezető lépcsőn a Piazza del Campidoglio-hoz, amelynek épületeit nem más, mint Michelangelo tervezte. Innen a római városháza mindkét oldalán lesétálhatunk a lejtős sétányra, ahonnan elénk tárul az ókori Római Birodalom szíve, a Forum Romanum. Láthatjuk a római szenátus egykori épületét, a Curiát, a tér közepén lévő Rostrát, ahonnan bármelyik római polgár szólhatott a néphez. A tér jobb oldalán állt az egykori piac, ahol nem kevesebb, mint 150 boltban költhették pénzüket a polgárok. Hátrébb a Vesta-szüzek kör alakú templomát látjuk, balra húzódik a szent út, a Via Sacra, ahonnan csak néhány lépés jobbra Ceasar temploma. A Julius Ceasarnak emléket állító szentélyt Augustus császár emeltette i.sz. 29-ben azon a helyen, ahol Julius Ceasar testét elégették. A templomrom belső részében látható egy hatalmas kődarab, amelyre a legenda szerint a halott császár testét helyezték.

Forrás: [origo]
Colosseum

Ahogy végignézünk a világ egykori központján a látványt a Colosseum hatalmas tömbje zárja le. Az eredetileg Fláviusz Amfiteátrumaként ismert építményt i.sz 72-ben, Veszpaziánusz császár idején kezdték építeni és fia, Titusz császár uralkodása alatt, i.sz. 80-ban fejezték be. Az épület fénykorában mintegy 80 ezer ember befogadására volt képes és a gladiátorviadalok és különböző látványosságok nézőit még behúzható tető is védte a napsugarak ellen. A játékok rendszerint 100 napig tartottak, és a látványosságok éjjel-nappal követték egymást. Egyik, Trajánusz császár által megrendezett játékokon nem kevesebb, mint 9000 gladiátor küzdött egymás ellen 117 napon keresztül.

Ha lesétálunk a Forum Romanum melletti forgalmas útra, az út túloldalán érdemes egy pillantást vetni a híres Trajánusz-oszlopra, amelynek domborműi a dák hadjáratot mesélik el nekünk.

Ha egy kanyarral visszatérünk kiindulópontunkhoz és átvágunk a forgalmas téren, csak néhány saroknyit kell sétálnunk Róma egyik legelegánsabb bevásárló utcáján, a Via del Corson, hogy az ókori világ talán legjobb állapotban - és tulajdonképpen egyedüliként teljesen egészében - megmaradt műemlékéhez, a Pantheonhoz érkezzünk, a Piazza della Rotondán.

Forrás: [origo]
Pantheon

A bravúros mérnöki teljesítménnyel felépített kupolás tetejű szentély megépítése óta, 1900 éven keresztül templomként szolgált, ebből az utolsó 1400 évben keresztény templom volt. A templomban található többek közt Rafaello és II. viktor Emánuel olasz király sírboltja is.

Innen nem messze található a turisták számára kötelező római látnivaló, a mindig zsúfolt Trevi-kút. Itt csupán a kút vizébe dobott aprópénzt kell költésként számolni. A kúttól a Tevere folyóig tartó rész, a Ponte Parione, ahol a már említett Pantheon és a Piazza Navona is található. Ezen a részen legjobban tesszük, ha zsebre vágjuk a térképet és az útikönyvet és megyünk, amerre a lábunk visz. A hangulatos, szűk utcácskákon temérdek étterem és kávézó közül válogathatunk, és a kínálat akkora, hogy ha kitartóak vagyunk, egészen bizonyosan találunk magunknak olyan helyet, ahol nincs, vagy csak kevés a turista. A barokk palotákkal körülvett csodálatos tér egy korábbi stadion helyén épült ki és három gyönyörű szökőkút díszíti. Közülük kiemelkedik Bernini nagyszerű alkotása, a Fontana dei Fiumi, a Folyók szökőkútja. A kutat ékesítő szobor négy alakja négy nagy folyót, a Nílust, a Gangeszt, a Dunát és a Plate-t személyesíti meg.

Forrás: [origo]
Via Giulia

A közelben található Róma egyik leghangulatosabb utcája, a méltatlanul rangján alul kezelt Via Giulia. Az utca arról nevezetes, hogy semmi különleges nincs benne. Azaz csak római szemmel nem különleges, egy idegennek annál inkább. Az utcában végigsétálva, szinte a 14-15. században érzi magát az ember: kopottas vörös és fáradt okkersárga színben pompázó lakóházak, faragott erkélyek és kapuboltozatok, hatalmas kaspókban álló növények, macskakő. Az utca másik vége felé egy gyaloghíd magasodik a járókelők fölé, amely az utca két oldalán álló palota traktusait köti össze. A boltíves átjárót benőtték a szinte földig érő kúszónövények. Kevesen tudják, hogy ezt is Michelangelo tervezte.

Forrás: [origo]
Camp dei Fiori

Innen csak egy ugrásra található a város talán legszebb tere, a Campo de Fiori. A teret egy meghökkentő alkotás, Girodano Bruno szobra uralja. A tudóst nézeteiért épp ezen a helyen vetették máglyára és bár arca nem látható hatalmas csuhája alatt, talán ez Róma egyik legszuggesztívebb alkotása. A téren reggelente virág- és zöldségpiac működik. Történészek szerint a tér - mostani nevével ellentétben - nem a virágpiacról kapta nevét, sokkal inkább Pompeius római hadvezér kedvese, Florae lehetett a névadó.

Folytatva az ingyenes városnézést és átkelve a folyón, a Trastevere nevű városrészbe érünk. Ez a kerület sokáig teljesen elkülönült Rómától, olyannyira, hogy az itt lakó büszke öregek, még ma is kétszer meggondolják, ha át kell menniük valamiért a folyó másik oldalára. A trasteverei kötődés legendás, még az éttermekben is kínálnak helyi módra elkészített ételeket, amelyek azért, a hozzá nem értő külföldi számára, nem sokban különböznek a város más részein fogyasztott ételektől. A Trasteverén ma sikk lakni, a római fiatalok körében néhány éve divat lett ide költözni. A környék Róma egyik leghangulatosabb része és szórakozó negyed is egyben, bárokkal, éttermekkel, kávézókkal.

Forrás: [origo]
Spanyol lépcső

A nap végén mi más lehetne az esti séta célpontja, mint a Piazza di Spagna és a híres Spanyol lépcső. A Villa Borghese parkjának aljában lévő teret és lépcsőt 1725-ben francia pénzből építették, de a lépcsőt Spanyolország vatikáni nagykövetsége után nevezték el Spanyol lépcsőnek. A 18. században a lépcső környékén gyülekeztek Róma legszebb fiai és lányai abban a reményben, hogy talán valamelyik híres festőművésznek megakad rajtuk a szeme, és modellként alkalmazza őket.

A szép lányokból manapság sincs hiány a lépcső környékén, de ma már nem kizárólag olasz fiatalok gyülekeznek itt, hanem a világ minden tájáról érkezett turisták. A téren ugyan most nincsenek virágok (csak májusban szokás kidíszíteni a környéket rózsaszín azáleákkal(, de egy kis prosciutto és egy üveg jófajta olasz bor társaságában így is kellemes nézelődéssel telik az este.

Ha pedig még egy nap rendelkezésünkre áll, a Vatikánnak kell lennie a következő célpontnak. A monumentális Szent Péter székesegyházba ingyenesen léphetünk be, és belépőjegy nélkül csodálhatjuk meg Michelangelo talán leggyönyörűbb alkotását, a golyóálló üveggel védett Piétát (az intézkedésre azután került sor, hogy a 70-es években egy őrült - történetesen magyar - kalapáccsal nekiesett a szobornak). A pápák kriptájába, valamint a kupolába belépőjegyet kell fizetni, csakúgy mint a Vatikán múzeumba és annak legfőbb látványosságába, a Sixtus kápolnába is, de minden hónap utolsó vasárnapján a múzeum ingyenesen tekinthető meg.

Forrás: [origo]
Kilátás a székesegyházból

Az ókori történelem iránt rajongóknak ajánljuk, hogy keressék fel az egykori Római Birodalom egyik legfontosabb útjának, a Via Appia Anticának, Róma külső kerületében található, kiváló állapotban megmaradt eredeti szakaszát. Az útszakaszhoz két, meglehetősen ritkán közlekedő busszal juthatunk el. A ciprusokkal és fenyőkkel szegélyezett, eredeti kövezeten sétálgatva, az utazó egy pillanatra megérezheti, milyen lehetett 2 ezer évvel ezelőtt ez a vidék.

Forrás: [origo]
Via Appia

Ezen a helyen temették el halottaikat a tehetős római polgárok, az út mentén hatalmas síremlékek romjai sorakoznak, amelyek még ilyen állapotukban is tiszteletet ébresztenek. Leghíresebb közülük Cecilia Metella, a híres római nemesasszony és férje dob alakú emlékműve az út legelején. A Via Appia Antica mellett találjuk még Seneca síremlékét, aki Néró császár parancsára egy közeli villában lett öngyilkos és itt található Szent Orbán pápa sírja is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK