Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A tömegturizmus ellenzői évek óta kerülik a forgalmas nagyvárosok látnivalóit és felkapott tengerparti üdülőhelyeket, mellőzik a zsúfolt strandokat, és a legkeresettebb turistacélpontokat. Helyettük inkább elvonulnak a dzsungelbe, vagy fel északra az eszkimók közé, elbújnak a francia Alpokban, felköltöznek a fák lombkoronái közé és magaslesszerű apartmanokban pihennek, vagy éppen a föld alá bújnak a hobbit lakásként ismert szállásokon. Újabb, eddig ismeretlen, isten háta mögötti szálláshelyek, ahol soha nem lesz tömeg és tülekedés a reggeli büféasztaloknál.
Vágólapra másolva!

Ahol még a madár se...

Ezeken az eldugott vidékeken teljes komfortot találnak, sőt nemritkán mindezeken túlmutató luxus körülmények között vakációzhatnak a turisták. A legtöbben a csendet és a természet közelségét keresik, és semmi szín alatt nem cserélnének az Ibizán, vagy Mallorcán nyaraló party-turistákkal, de még a római városlátogatókkal sem. Az ilyen utazók már túl vannak a világ legszebb fővárosainak és természeti szépségeinek a felfedezésén, ezért a soron következő tipikus "egzotikus- semmittevős-unalmas-kéthetes" nyaralás helyett valami más úticélt keresnek.

Longitude 131, Ausztrália

Csak keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy erre a vidékre utazzanak, mert az Ausztrália közepén elhelyezkedő luxuskemping megközelítése már magában igen komoly szervezést kíván. A világörökség listáján is szereplő Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park télen-nyáron kietlen, épp csak a táj színe változhat az évszakok játéka szerint. Igaz a híres Simpson sivataggal ellentétben, az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Parkban a talajt összefüggő növényzet borítja és a környék 150 madár, ugyanennyi hüllő- és kétéltű fajnak, valamint 22 féle emlősállatnak ad otthont.

Forrás: [origo]
Ha a képre kattint, megnézheti a galériát

A Longitude 131 kemping legfőbb látványossága az Uluru vagy ismertebb nevén Ayers szikla, ami egy a tájból minden átmenet nélkül kiemelkedő 500 millió éves hatalmas monolit darab. Egy idei rendelet szerint most éppen korlátozzák a turisták számára a sziklamászást, jóllehet ez a kalandprogram évente 350 ezer utazót vonzott a sivatag közepére. Jelenleg tehát a szállóvendégek is kevesebbek egy fakultatív programmal. Ám legjobb teleobjektívvel felszerelt utazók lélegzetelállító képeket készítenek a sziklatömbről, amely vastartamának köszönhetően, illetve a fényviszonyoktól függően, naponta többször is változtatja a színét.

Forrás: [origo]

A szálló egyik legérdekesebb attrakciója a szabadég alatt megterített vacsoraasztal, ahol külön kérésre a híres ausztrál bozótkonyha remekeit kóstolgathatják az utazók. A vendégek általában naphosszat bámulják a holdbéli tájat, a felszín felett vibráló forró sivatagi levegőt és távolban fel-feltűnő kenguruk sziluettjét.

Explora, Húsvét-szigetek

A világ legeldugottabb, legcsendesebb, és legtitokzatosabb szigeteként is ismert Húsvét szigetek Csendes-óceánból emelkedik ki, mintegy 2000 kilométerre minden lakott területtől. A polinéz szigetvilág legközelebbi emberlakta szigete a Pitcarin-szigetek, ahol az első telepesek a Bounty lázadó matrózai voltak. Egy árva lélek sincs belátható távolságon belül, ha csak nem az ezernyi tengeri madár, akik fészkelő helyet keresnek a Húsvét szigetekhez tartozó másik három szikladarabon. A turisták szinte egyetlen társaságát a híres Maoi szobrok jelentik, amelyek eredetét és szerepét a mai napig kutatják.

A Maoik, vagyis ezek az egy tömbből faragott szobrok első példányai még térdelő pózban foglaltak helyet a Húsvét szigetek partjainál, majd később egyvonalban és háttal sorakoztak az óceánparton. Sokuknak válla és kis törzse is van, de mivel a szobrok megsüllyedtek, ezeket többnyire befedte a föld. A számítások szerint legalább harminc férfiember ereje és egy évi kitartó munkája kellett ahhoz, hogy megalkossák és felállítsák ezeket a szobrokat, amelyeket úgy tudni, hogy a Rano Raraku hegy vulkanikus puha sziklatömbjeiből faragták ki. A régészek azt mondják, hogy a Rano Raraku gyomrában még több száz befejezetlen kőszobor nyugszik. Súlyuk egyenként körülbelül 6 tonna. A feltételezések szerint a gigantikus alkotások sírkövek voltak, más régészek szerint az elődök tiszteletének jeléül állították őket.

Az Explora hotel a sziget délnyugati csücskében Hanga Roától (az egyetlen település a szigeten) alig 7 kilométerre található 30 szobával. A szállóban minden csillogást mellőznek, a stílus letisztult, semleges, és a dizájner José Cruz Ovalle többnyire természetes alapanyagokkal, főleg fával és kővel dolgozott. A hotel néhány lapos kör alakú épület, így a körpanorámás ablakok szinte készen kínálták magukat.

Az Explorában időjárástól függően naponta 5 programot kínálnak a vendégeknek, főleg a sziget belseje felé tartó bringatúrákat és gyalogos felfedező kirándulásokat a vulkanikus hegyek irányába. Extra szolgáltatásként dél-amerikai túrákra is jelentkezhetünk.

Petit St. Vincent Resort, Saint Vincent és Grenadin-szigetek

A karibi szigetvilág apró földdarabjai a legnagyobb sztárok fantáziáját is megmozgatja. Még a legkisebb korallszirtek is elkelnek, olyanok, amelyeknek még neve sincs, de alkalmasak arra, hogy egy hatalmas nyaralót, vagy egy bérlésre szánt vendégházat felépítsenek rajta. Ilyen terveket valósított meg például a Bahama szigetekhez tartozó Exuma földlánc északi részén található Mucha korall-szigeteken David Copperfield. Az alig négy éve felfedezett és 50 millió dollárért megvásárolt négy kis korallzátonyon a házirend szerint, 24 főnél többen nem tartózkodhatnak. Ötven kilométerre Nassautól, negyvenöt percre Miamitól és alig háromórányi repülőútnyira New Yorktól, ebben az érintetlen környezetben a vendégek többnyire ünnepelt sztárok és azok baráti társaságai. Állításuk szerint Muchán olya érzés nyaralni, mintha a tenger és napfény is privát lenne, mintha csak nekik sütne.

Forrás: AFP

A világ legeldugottabb hoteljeinek listáján szereplő Petit St. Vincent Resosrt a Saint Vincent és a Grenadin-szigetek egyik kistestvérén a Petit St. Vincent-en található. Elhelyezkedésének hivatalos megfogalmazása szerint a Kis-Antillák Szélfelőli-szigetcsoportjának déli részén fekvő állam. Nagy-Britannia volt gyarmata. Haze Richardson magántulajdonban lévő földdarabját, 1966-ban ő maga fedezte fel. Haze frissen leszerelt veteránként akkoriban sokat vitorlázott a Bahamák környékén és véletlenül talált rá a szigetre, ahol akkor egyetlen bennszülött nő lakott. Egy sikeres adásvételi szerződés után és 30 év elteltével, Haze és felesége a világ egyik legszebb magánparadicsomát osztja meg az odaérkező turistákkal.

Forrás: AFP

Maga a szálló igazi karibi hangulatú bungalók sora gyékényszőnyegekkel, könnyű fehér lenvászon függönyökkel, plafon ventillátorokkal. Búvárkodás, vitorlázás, túrázás, és jóga várja a vendégeket, akik egyenesen a barbadosi reptérről érkeznek. Egy éjszaka minimum 860 dollárba kerül.

Wolwedans, Namíbia

Minden utazó álma, a fekete kontinens érintetlen, mesés és egyben félelmetes vidékein eltöltött néhány hét. A sivatag közepére megálmodott és meg is valósított kempingben hajópadlós luxussátrak dacolnak a vörös sivatag forróságával és nyársas antilopok furcsálló tekintetével.

Forrás: [origo]

Namíbia Afrika szub-szaharai térségének egyik legkeresettebb országa. A paradicsomi tájak és a jó infrastruktúrának köszönhetően közel 1 millióan érkeznek az országba. A Wolwedans kemping komplexum a fővárostól, Windehoektól alig 500 kilométerre található a NamiBrand természeti rezervátum területén, és több egymástól félreeső "épület csoportból" áll.

Forrás: [origo]

Az utazók bérelt autóval bebarangolhatják a környéket, egynapos repülős kirándulásokat tehetnek a Fish River Canyon-hoz és Lüderitz-hez, ami egy kisváros az óceán partján. Részt vehetnek még hőlégballonos kirándulásokon, és képzett idegenvezetők kíséretében szervezett vadleseken.

Sz. K.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről