Mire jó egy törzsutas-program?

Vágólapra másolva!
Mindenki hallott már a különböző légitársaságok törzsutas programjairól. Mit is jelent ez, mire jók a program keretében gyűjthető pontok és hogyan használhatjuk fel a leghatékonyabban törzsutas tagságunkat?
Vágólapra másolva!

A légitársaságok által kínált törzsutas kedvezmények tulajdonképpen hűség programok, amelyet azok az utasoknak célszerű igénybe venni, akik gyakran utaznak egy adott légicég járataival. A törzsutas-programok legnagyobb előnye, hogy a repülések alkalmával összegyűjtött pontokat ingyenjegyekre lehet beváltani, amit vagy az adott légitársaság járatain, vagy a cég légiszövetségéhez tartozó társaságok gépein lehet felhasználni. Ezen felül a különböző kategóriákba sorolt törzsutasok további kedvezményeket is igénybe vehetnek, használhatják például a repülőtéri privát várókat, szállodai szobát és autót foglalhatnak kedvezményesen.

Forrás: AFP

Az első igazán sikeres törzsutas programot az American Airlines vezette be 1981-ben AAdvatntage néven. A program egy 1979-es ötlet továbbgondolása volt, ami speciális - kedvezményes - repülőjegyárakat biztosított a gyakori utazóknak. Az elgondolás alapja a társaság meglévő utasainak adatbázisa volt és az az elgondolás, hogy az utasok az általuk lerepült minden egyes mérföld után azzal megegyező számú ajándékmérföldet kaptak, amelyet később felhasználhattak. Az újítást hamar átvették más amerikai légitársaságok, a United, a Delta és 1982-től a British Airways is. Ettől kezdve a törzsutas programok gyorsan terjedtek és ma már szinte nincs is olyan légicég, amely ne jutalmazná valamiképpen hűséges ügyfeleit.

Forrás: AFP

A rendszerbe viszonylag korán az autóbérlő cégek és a szállodák is beszálltak, kezdetben mint csak légitársasági partnerek, de később saját törzsutas programokkal is jelentkeztek, manapság pedig külön-külön és a légicégekkel közös törzsutas programokat is futtatnak.

A légiszövetségek megjelenésével tovább bővültek az utasok rendelkezésére álló lehetőségek - az egymással kapcsolatban álló légitársaságok járatain is flhasználhatók a gyűjtött mérföldek és pontok - és mivel ma már a legtöbb törzsutas programban nemcsak mérföldeket, hanem pontokat is lehet gyűjteni, az igénybe vehető szolgáltatások száma is jelentősen bővült. Ezek között nem csak utazással kapcsolatos lehetőségek vannak, de például mobiltelefonos szolgáltatások, vagy éppen brókercégek szolgáltatásai is.

Forrás: Getty Images

A törzsutas program keretében gyűjtött mérföldek és pontok legtöbb esetben egy számlán gyűlnek, akár egy bankszámla és a repült szakaszoknak megfelelően nő a mennyiségük. A legtöbb légitársaságnál a gyűjtött mérföldek és pontok felhasználhatósága nem jár le, de bizonyos időközönként fel kel használni - leginkább repülőjegyek foglalására - az összegyűjtött mennyiségből valamennyit.

A legtöbb törzsutas programban különbséget tesznek az utasok között azserint, hogy ki mennyit repül egy évben és ezek alapján eltérő kategóriákba sorolják őket, amelyek értelemszerűen más-más kedvezményeket biztosítanak, például a repülőtéri business-várók használatát, elsőbbségi helyfoglalást, vagy a meglévő helyek magasabb kategóriájúra javítását, telített járatnál előkelőbb helyet a várólistán, vagy épp a megtett mérföldek kedvezőbb elszámolását.

A törzsutas programokba bárki jelentkezhet többnyire a társaság honlapján található űrlap kitöltésével. A honlapokon részletes tájékoztatót találhatunk a pontgyűjtésről, a pontok és mérföldek számítási módszereiről, illetve a felhasználhatóságról.