Dengue-láz miatt nem javasolt az utazás a Zöld-foki szigetekre

Vágólapra másolva!
2009. október 28-án a Zöld-foki Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma bejelentette, hogy egy ismeretlen eredetű vírusos járvány több mint 3300 megbetegedést okozott az országban. Az illetékesek az Egészségügyi Világszervezet szakembereivel együttműködve azóta megerősítették, hogy dengue-lázról van szó, amely már halálos áldozatokat is követelt. A Külügyminisztérium óvatosságra inti az utazásra készülőket.  
Vágólapra másolva!

A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, és főleg az elégtelen higiéniai körülmények között élő embereket fenyegeti. Az enyhe láz mellett ízületi fájdalmakat, kiütéseket, rosszullétet, hányingert és fejfájást okoz; lefolyása nemritkán halálos kimenetelű. Egyetlen variánsa ellen sincs még védőoltás.

A járvány miatt a Külügyminisztérium a Zöld-foki Köztársaságot a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába sorolja és javasolja, hogy az oda utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, illetve utazásukat lehetőség szerint a körülmények javulásáig halasszák későbbre - olvasható a Külügyminisztérium honlapján.

Az utazást megelőzően célszerű felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot, ahol az aktuális közegészségügyi helyzettel, a szükséges védőoltásokkal valamint az egyéb trópusi egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban naprakész tájékoztatást adnak.

Megkérdeztük a helyzetről Zöldfoki-szigeteki utazásokat is értékesítő Kartago Tours-t, ahol elmondták, hogy december végén indul az első csoportjuk a szigetekre és nem érzékelik, hogy a járvány miatt csökkent volna az utazási kedv a nyaralóhelyre.