Az igazi fapados szálloda: csőhotel Linzben

Vágólapra másolva!
Linz közelében a szemfüles vállalkozók enyhén szólva is szokatlan szálláslehetőséggel gazdagították Felső-Ausztria hotelkínálatát. A néhány éve megnyitott Daspark-ban közönséges szabvány méretű betoncsöveket rendeztek be komfortosan és higiénikusan. A Duna parti Ottensheimben mostantól bárki lehet csőlakó, a díjszabás pedig legalább olyan meglepő, mint maga az ötlet.
Vágólapra másolva!

Még egy hónapja van azoknak, akik az idén ki akarják próbálni a csőhotelt. Ilyenkor, az enyhe nyárutóban a legideálisabbak a komfortos csőlakok, hiszen napközben nincs kánikula, ami felforrósítja a betont, és az éjszakák sem olyan hűvösek, hogy nagyon lehűtsék. Jó hír, hogy szellőzni viszont remekül tudnak a lakóegységek mivel ablak is van rajtuk. Attól sem kell tartani, hogy a csőlakás éjszaka belegurul a Dunába, ami lehetetlen, hiszen ezeket a közel 10 tonnás betondarabokat, csak daruval lehet megmozdítani.

Forrás: [origo]

Felső-Ausztriába főleg természetbarátok érkeznek, akik nagyra tartják a 12,000 négyzetkilométeres tartomány hatalmas erdőségeit és kristálytiszta állóvizeit. Ezektől a turistáktól nem áll messze a kempingezés gondolata, vagyis a Daspark egy Duna parti kempingben, úgy tűnik remek helyet választott magának. Főleg májustól októberig érkeznek a vendégek, és a nyitva tartás is ennek megfelelően alakul. Itt az egyik legszebb látványosság, a Rodl és a Duna találkozása. A csőlakók örömére a patak pont a kemping előtt fut a hömpölygő Dunába.

A csőlak nem elnöki lakosztály

A "szoba" egy 9,5 tonnás, 2,5 méter hosszú, 2 méter átmérőjű közönséges szürke betoncső. Ajtaja, sőt számzáras biztonsági kódja is van. A friss levegőről két darab légnyílás gondoskodik. Van áram, este lehet olvasgatni és telefont tölteni. Egyeseknek sikerült az internetre is csatlakoznia, vagyis a csőlak betonfalai nem árnyékolnak.

Ami az enteriőrt illeti, a turistáknak nem feltétlenül a Ritz- Carlton elnöki lakosztálya jut az eszébe, de hát, mint tudjuk mindenki a pénztárcája, beállítottsága, kalandvágya és a komfortigénye alapján választ szálláshelyet magának.

Forrás: [origo]

A hipermodern számzáras ajtó mögött -keretbe helyezve- egy kétszemélyes matracot helyeztek el, ez jelenti tulajdonképpen az egész szobát. Higiéniai szempontból azonban, még a legnívósabb szállodák igényességén is túlszárnyal a kemping. A matracok ugyanis eldobhatók, akár néhány használat után is.

Az ágykeretből kialakított padka jó szolgálatot tesz polcként, esetleg éjjeliszekrényként. A szoba tartozéka még az ágynemű és egy kislámpa, valamint Thomas Latzel Ochoa festménye, amely az egész hátsó falat borítja.

Nincs főszezon, nincsenek konkrét szobaárak

A vállalkozás filozófiája szerint azért jó a betoncsövekben lakni, mert élvezni tudjuk a természet hangjait, hiszen eltűnnek körülünk az emberek alkotta gépek zörejei. Erre persze megteszi egy sátor, sőt egy pad is, de nem kell mindenáron kiölni a kalandvágyat a hátizsákosokból.

Már csak azért sem, mert a korábbi vendégek szerint, a csőlak az egyik legeredetibb és legkomfortosabb budget hotel a világon, ami sok filléres utazónak nagy segítség.

Forrás: [origo]

Ha például egy nagy európai körút végén már igencsak meg kell számolni minden eurócentet, ideális választás a csőlak. Itt az árakat saját belátásunk szerint alakíthatjuk, vagyis mindenki annyit fizet, amennyit tud, vagy éppen amennyit akar. A tulajdonosok ezt az összeget a takarításra, a szervízelésre, az éves renoválásra, és újabb ötletek megvalósítására költik.

Egyéb szolgáltatások

A Dasparkban természetesen van vízöblítéses WC, zuhanyzó, melegkonyhás büfé, információs pult, a közelben szupermarket, kompjárat, és ami a legjobb, hogy a homokos parton túl, a Dunában még fürdeni is lehet.

Ottensheimben rendszeresen rendeznek vízi versenyeket, így evezős és kajak-kenu bajnokságokat. Az ember azt gondolná, hogy egy ekkorka városban csak álmosan tévelyegnek a turisták, ám Ottensheimben ehhez képest elég zajos az élet.

Forrás: [origo]

A tartományon keresztül futó 2100 kilométernyi kerékpáros útvonal valóságos paradicsom a bringásoknak. A családbarát Duna menti útvonalon (Dounauradweg) csodálatos tájak és egyedülálló kulturális látnivalók váltogatják egymást, és egészen Linzig el lehet menni. A hegyikerékpárosok is kitombolhatják magukat a környéken. Nemcsak az izgalmas és veszélyes downhill szakaszokon, hanem a számtalan, komoly kihívást jelentő maratoni útvonalakon is tekerhetnek.

Ottensheim

Ottensheim régen nagyrészt a Dunából, a hajózásból, a kereskedelemből, a kézművességből és gazdálkodásból élt, meg abból, hogy erre haladt a Duna bal partján egy fontos országút.

Forrás: [origo]

Most viszont sokak szerint az hoz a legtöbbet a konyhára, hogy ez a fontos országút, (az autósztráda) elkerüli a vidéket, viszont errefelé kanyarog a Duna-parti kerékpárút. A Rajna-vidékéről érkező biciklisták, akik húszas-harmincas rajokban tekernek a smaragdzöld réteken át Bécs és Linz felé, a kisváros összes panzióját és vendégszobáját megtöltik, kora tavasztól késő őszig.

Ottensheim rangja Marktflecken, vagyis szó szerint "vásárhely". Ez annyit tesz, községnél nagyobb, igazi városnál kisebb település. Állítólag itt született Ottó császár, erről kapta a nevét és a főtér egyik homlokzatán ki is látható a császári újszülött a bölcsőben.

Forrás: [origo]

Akit nem elégít ki ez a nyugodt kisvárosi légkör, a közeli Linzben mindenképpen megtalálja a számításait.A 200 ezres városban az egykor virágzó acélipar, fegyver és robbanószer-gyártás helyébe ma kulturális komplexumok, kreatív műhelyek, köztéri installációk, szabadtéri rendezvények kerültek, amelyek helyieket és turistákat egyaránt megmozgatják.

Sz.K.