Nagy siker a Pablo Escobar-túra Medellínben

Vágólapra másolva!
A kolumbiai Medellín városában, ahol minden idők leghíresebb kokaincsempésze, Pablo Escobar született - és meghalt -, a közhit azt tartja, hogy a 45-94 számkombináció szerencsét hoz. Ez annak a ma elhanyagolt, befalazott ablakú épületnek a házszáma, ahol 1993. december 2-án a rendőrség lehallgatta a drogbáró telefonját, kiderítette tartózkodási helyét és lecsapott rá.
Vágólapra másolva!

A házat körbevették, Escobar a tetőn át próbált menekülni, ott lőtték le - idézte a párizsi Le Monde riportere Hector Jimenez medellíni idegenvezetőt.

A lottón a helybéliek és a látogatók gyakran megteszik a két számot, állítólag szerencsét hoz - ha nem is lehet pontosan tudni, miért éppen a drogbáró vesztét hozó két számról hiszik ezt. A 33 éves medellíni ügyvéd, aki egyébként az extrém sportok szerelmese, két éve hozta létre turistairodáját, amikor egy kanadai, aki ejtőernyőzni és raftingolni jött a környékre, addig bombázta a kokainmaffia vezetőjére vonatkozó kérdéseivel, amíg meg nem szervezett számára egy kirándulást a városban és el nem mondott mindent, amit tudott a félelmes, ám lenyűgöző személyről. Tudta, hogy a drogbáró a világ hét leggazdagabb emberének egyike volt? - kérdezte a kanadaitól, aki el volt ragadtatva.

Forrás: AFP

Azóta a Pablo Escobar City Tour a város egyik turisztikai nevezetességévé vált. A vendégek felkapaszkodnak a Medellín Experience iroda terepjárójára és megtekintik Envigado külvárost, ahol a drogbáró felnőtt. Szülőháza helyén már új betonépületek magasodnak, de az iskola, ahol anyja tanított, még megvan.

Irány az Itagui temető, ahol Pablo Escobar és családtagjai alusszák örök álmukat, együtt a drogvezér idős cselédjével és a hozzá mindvégig hű Citron nevű testőrével. A pálmák árnyékában lévő kriptán mindig virágok díszelegnek. Nem ritka, hogy imádkozókat találunk itt - mondja az idegenvezető. Escobarnak még mindig sok a csodálója.

Forrás: AFP

A maffiavezér egy időben politikai karrierről álmodozott, és a környéken több mint 500 házat építtetett a nincsteleneknek. A szerencsések hajlamosak megfeledkezni arról, hogy jótevőjük könyörtelen gyilkos.

Amikor Washington nyomására a kolumbiai állam hadjáratot indított Escobar narkóbirodalmának felszámolására, a bandita bombákkal és merényletekkel válaszolt. A bérgyilkosok a leszámolások előtt mindig gyertyát gyújtottak a helybéli kis Sabaneta-templomban, a Szűzanya segítségét kérték ahhoz, hogy golyóik ne tévesszenek célt.

Forrás: AFP

A városi vezetés tagjai gyanakodva fogadták a Medellín Experience túráit. Az idegenvezető arról próbálja meggyőzni őket, hogy nincs szó a bűnöző magasztalásáról, éppen ellenkezőleg, személye csak alkalmat nyújt arra, hogy elmesélhesse a város igazi történetét, azt, hogy milyen poklot élt meg és mivé vált mára. Ma Medellín egyike a földrész legdinamikusabb és legbiztonságosabb városainak - hangoztatja Hector Jimenez. És emlékeztet arra, hogy Fernando Botero, a világhírű kolumbiai művész, aki szintén Medellín szülöttje, megfestette Pablo Escobar halálát. A kép látható a város múzeumában. Akár tetszik, akár nem, Pablo Escobar tette világhírűvé a várost - vélekedik a túra vezetője.